Exempelmeningar

Välj språk och skriv in ett ord för att få exempel på hur man använder det i en mening.

svenska   engelska

Spad i en mening

(halfstop) spad tages 40 gr.
De kokas i kort spad och serveras på smörgåsbord.
Fisken bör kokas i kort spad, den blir annars mustlös.
De förvaras därefter i en kruka eller djupt fat med spad öfver.
Det spad, som blir kvar i grytan gömmes att koka färska bönor uti.
Se svartsoppa, emedan gås-korf kokas i det spad, som tages till svartsoppa.
Jag antar att det är därför som man inte får flyga med skinka och spad längre.
Då det börjar uppkoka, skummas väl och får sedan med lock på och i kort spad fullkoka.
) kokas med kort spad och blott litet salt, hvarefter hon upptages att kallna, spadet silas och gömmes.
Då man ämnar koka af den, bör den ligga i vatten från morgon till middag samt ej koka i långt spad.
Vattenlägges dagen innan den skall begagnas, kokas i kort spad och ätes med gräslökssås och imkokt potatis.
-- Såsen kokas på buljong, afredd med en sked mjöl, litet socker och salt, samt det spad som kan blifva i formen.
Då det skall kokas, lägges det i kallt vatten och skummas vid uppkokningen, lock lägges på grytan, och köttet får fullkoka, men med kort spad.
Grejen är att det inte är några som helst problem att varken åka med julskinka med spad eller bomber i väskan på tågen som trafikerar Malmö-Köpenhamn.
Dill, några persiljekvistar, några hvitpepparkorn och en skalad rödlök iläggas, köttet får med kort spad på sakta eld fullkoka samt fettet afskummas, hvarefter köttet uppplockas och spadet silas.
Dessa små fåglar plockas, svedas, urtagas, vingarna afhuggas och de sköljas, uppsättas som en annan fågel samt brynas i smör, hvarefter de spädas med spad af halsar och karfvar, hvilka koka i mjölk.
Gamle sillstrypare Vårdman hade hos sin son inplantat en respekt för penningen och penningens värde, som avsatt ett salt och fränt spad kring Sams själ, så att den snart simmade glatt frustande omkring däri.
Kalfbringa knäckes rundt omkring och midt öfver bringbenen, sköljes, lägges i kallt vatten med en hand salt att uppkokas och skummas, lök och peppar ilägges, och bringan får, lyckt på sakta eld med kort spad, fullkoka.
Syltan lägges nu i samma spad, hvari det kokat och får sjuda en stund, tills man tror, att hon blifvit väl genomvarm, hvarefter den lägges i syltpress eller, om sådan ej finnes, mellan ett par rena bräden, med press på, och sättes öfver ett stort fat.
Förvarad på annat sätt: sköljes den, genast den är stoppad och lägges uti en kittel att med vatten koka på sakta eld två timmar, hvarefter den i sitt spad förvaras i burkar eller krukor med sin flottbotten öfver; bör en gång i veckan få ett uppkok.
(halfstop) tages ett matskedblad kallt smör, hvaruti de först genomhettas och sedan spädas med kokande vatten, men litet i sänder; några väl sköljda murklor, hackad persilja, ett skedblad socker, litet salt och muskot iläggas, och ärterna böra i kort spad, på sakta eld, fullkoka.
Då detta spad har god smak uppsilas det, smör och mjölk bör fräsa; den öfverblifna steksåsen efter fåglarna vispas däri samt spädes med spadet efter fågelbenen; man sätter lagom salt och söt smak därpå, köttet ilägges att koka för att bli genomvarmt, hvarefter ragun är färdig.
Lägg i kallt vatten svampen att koka tills han blir mjuk och insupit sitt spad, häll då gräddblandad mjölk vispad med en äggula, ett skedblad smör, socker, salt, ett doft finstött kardemumma och ett skedblad franskt vin, sherry eller madeira, men alltid först sockret före vinet; det skär sig annars.
(1 half tums) tjockt lager af risgrynsgröt, hvari 3 à 4 ägg, ett skedblad socker, något muskot, salt samt ett par skedblad smör är blandadt; sätt det i ugnen, med litet spad i bottnen af pannan, att få vacker gulbrun färg; serveras med melerad sås, hvari den, som behagar, kan lägga något kapris eller krassknopp,.
) katrinplommon kokas i kort spad, tills spadet inkokat,-- sedan kärnorna uttagits, hackas köttet -- därefter vispas 12 ägghvitor i skum, därpå iröras 12 matskedar florsiktadt socker och sist de hackade plommonen -- detta hälles i en med smör smord form, öfverströs med socker, sättes i svag ugnsvärme tills det höjt sig -- ätes med vispad grädde -- (halfva satsen kan tagas).
Harry slog med spaden.
spaden, tror jag.
Han hade jord på spaden.
Mina händer kramade spaden.
Det som dödat honom var spaden.
– Vad ska du göra med spaden?.
På bakväggen hade spaden hängt.
– När såg du spaden senast?.
Jag slog honom i huvudet med spaden.
Och spaden hade kommit till rätta.
»Släpp spaden, Nils«, säger Gunnar.
– Nej, jag ringer angående spaden.
Hon orkade inte ens räcka honom spaden.
Men jag har alltid spaden över axeln.
Och undersökningen av spaden gav lika lite.
Christer tog upp spaden, vägde den i handen.
Det var farbror Jude som hade gett Steven spaden.
Nu hade spaden kommit hem precis som farbror Jude.
Men både hackan och spaden var mer än ett verktyg.
Att han inte hängt spaden tillbaka verkade konstigt.
Därefter ställde han tillbaka spaden mot cykelskjulet.
Här skall grävas, tänkte jag och satte spaden i marken.
Nina väntade i bilen medan jag gick in och hämtade spaden.
Han väste fram svordomar medan han hackade hårt med spaden.
Han satte spaden i jorden och den stötte mot någonting hårt.
Gyttjan rann av spaden så fort jag lyfte den över vattenytan.
Han gömde spaden bakom en sten i närheten av den hala stättan.
Han tryckte ner spaden och kände genast hur han stötte på något.
Den första spaden jord träffade mig i magen, den andra mina fötter.
Sedan kastade Lewis en blick på spaden och sa: »Vill du ha hjälp?«.
Med tårar i ögonen kastade Steven upp spaden på axeln och gick hemåt.
Spadet silas upp.
Spadet hopkokas med 8 centilit.
(några lod) gelatin, hvarmed spadet får uppkoka.
Spadet får koka litet, hvarefter det silas öfver.
(1 halfstop) återstår, då spadet silas genom hårsil.
Skulle spadet ej finnas tillräckligt spädes med vatten.
Spadet upphälles i en krusig à-la-daube-form att kallna.
Spadet silas, hälles i en kastrull att uppkoka, då 25 centilit.
Blir spadet för litet hårdt, så smält om syltan och tag 25 gr.
Då den kännes mjuk, saltas litet i pannan och spadet får inkoka.
Vid Kungsgatan värmer en korvgubbe sina spruckna händer över spadet.
Den kan äfven ätas kall liksom braxen, men då bör spadet vara på fisken.
Spadet kan sedan begagnas till tarflig grynsoppa, eller att stufva potatis uti.
Köttspadet gömmes, och om köttet blir ett par dagar gammalt, uppkokas det i spadet.
Grynen iläggas, då spadet uppkokar; till ett någorlunda stort hushåll åtgår 8 lit.
Spadet efter svinhufvud och slarfsylta silas och hälles i en stor järngryta, som ej svärtar.
Den lägges i kallt vatten och bör koka, tills den kännes mjuk, då man strax häller af spadet.
) kokas med kort spad och blott litet salt, hvarefter hon upptages att kallna, spadet silas och gömmes.
I spadet, hvari syltan kokat, förvälles gryn till korf, men det bör förut vara siladt genom hårsil.
Då köttet blifvit kokt, upptages det, spadet silas genom hårsil och återhälles i grytan; 8 centilit.
Då bitarna äro kokta, upptagas de varligt, att de ej gå sönder, spadet silas öfver och de få kallna.
(3 kvarter) kokande buljong eller vatten på sakta eld, tills spadet inkokat, då de upphällas att kallna.
Emellertid afskummas mesta fettet, spadet silas genom hårsil och hällas åter i grytan att uppkoka; 5 lit.
Lägg det i en stor form till hälften fylld, sila genom fint durkslag spadet öfver, så att formen blir fylld.
I spadet lägges en tesked socker och mera salt, om det behöfs, samt silas genom hårsil öfver köttet, som därefter får stelna.
Spadet silas genom hårsil och allt fett skummas väl bort, hälles därefter åter i kastrullen, men mätes och till hvarje 6 decilit.
Tungan kokas som i föregående, skrädes och skäres i bitar, lägges åter i det silade spadet, med ett skedblad socker, 8 centilit.
De fortsatte försiktigt, det var omöjligt att veta vad som dolde sig i det grunda vattnet och ingen av dem hade lust att ramla i spadet.
Smör och mjöl fräses i en kastrull och påspädes med spadet småningom, att det ej grynar sig, hvarefter äfven ärterna iläggas att uppkoka.
Spadet silas genom hårsil, en bit smör och en sked mjöl läggas i en förtent kastrull och, då det fräser, vispas af spadet vid pass 6 decilit.
Då äpplena äro sönderkokade, kramas de genom durkslag, spadet eller äppelsaften hälles tillbaka i kastrullen och bör tillsammans med 30--40 gr.