Visp i en mening
Korkskruven hade fastnat i en visp.
Använd en visp och sätt igång en virvel i det kokande vattnet.
Med en visp i högsta hugg skrämde jag bort läskiga hajar och sjöodjur.
Han spottade i den och i stället för att röra om med en visp använde han sina smutsiga fötter.
Då blandningen blifvit nästan kall, silas den genom hårsil, honungen lägges uti och med en visp röres, tills det smälter.
Med visp eller slef röres ofta, att väl]ingen ej blir vidbränd, samt spädes, då det behöfves, med söt mjölk eller vatten.
Den gamla Fiaten hade nästan fått nog när vi kom till staden Visp, och Giuseppe fick jobba hårt med kopplingen i hårnålskurvorna.
Man bör därför hafva i ordning en renskurad balja att taga bloden i, och en ny stor visp att röra den med, ty annars lefrar den sig.
De härliga dofterna, skedarnas melodiska klirrande, kastrullernas plåtskrammel, väsandet från en visp, värmen från ugnarna, kvinnornas röster.
(1 kvarter) risgryn, litet salt och socker lägges i den kokande mjölken och röres ofta om med en slef eller visp, att grynen ej stanna på botten i grytan.
Då man rensat en mängd champinjoner och andra svamparter, sköljes skrädet äfvensom de förvällda svamparna med en visp i friskt vatten, att de väl befrias från jord och sand.
I en kastrull brynes ett bra stycke smör, däri röres med en visp så mycket hvetemjöl att smöret nära stannar på vispen, hvarefter buljongen sakta ihälles att under beständig vispning uppkoka.
Vällingen hälles åter i grytan, då vax och lim iläggas att smälta, hvarför man bör röra med en visp; då det sedan uppkokas, ivispas så mycket finsiktadt rågmjöl, att det blir som tjock kräm.
Hans egen mor hade varit mer hemma i ateljén än i köket, och Thomas hade ibland sett henne stå och betrakta en stekspade eller visp med förbryllad min som om hon inte fattade hur den hamnat i hennes hand.
På tjugo minuter innan kalkonen serverades blandade vi ihop en deg från receptet (med en matberedare istället för en visp!), kavlade ut den jämnt och fint (istället för att trycka ut den med en bakplåt!) och tryckte ut flera dussin av perfekt hundbensformade små kakor.
(1 kvarter) kallt vatten, 4 skedar smält smör och 2 ägg, vispa åter väl om och sedan så mycket hvetemjöl, att det ringlar sig efter vispen; värm våffeljärnet väl och lägg en sked af smeten hvar gång i järnet och grädda dem gulbruna; tag ett stort, flatt fat, lägg en visp därpå och ställ våfflorna emot;ty annars mjukna de, om de ligga.
Då den söta mjölken är lagom varm, röres med en visp först löpevattnet och strax därpå den sura mjölken uti, men detta skall gå så fort, att löpet ej hinner skära mjölken innan den sura kommer dit; då det blifvit väl omrördt, lägges lock öfver grytan och osten får stå en stund, då den med en slef väl omröres och åter får stå en stund, tills osten fått samla sig, hvarefter den upphälles i en ostkorg, klädd inuti med en tunn handduk, kramas väl, vändes och kramas åter.
Om jag skulle kunna klara av att ta itu med det här, om jag verkligen, efter alla de här åren då jag undvikit att tänka på morden, skulle börja göra det, måste jag också kunna betrakta vanliga hushållsföremål utan att gripas av panik: vår gamla visp av metall som lät som bjällerklang när man lät den snurra tillräckligt fort, skeva knivar och böjda gafflar som hade varit inne i mina familjemedlemmars munnar, ett par målarböcker med noggrant tecknade konturlinjer om det var Michelles böcker, uttråkat klotter om de var mina.
Använd en visp och sätt igång en virvel i det kokande vattnet.
Med en visp i högsta hugg skrämde jag bort läskiga hajar och sjöodjur.
Han spottade i den och i stället för att röra om med en visp använde han sina smutsiga fötter.
Då blandningen blifvit nästan kall, silas den genom hårsil, honungen lägges uti och med en visp röres, tills det smälter.
Med visp eller slef röres ofta, att väl]ingen ej blir vidbränd, samt spädes, då det behöfves, med söt mjölk eller vatten.
Den gamla Fiaten hade nästan fått nog när vi kom till staden Visp, och Giuseppe fick jobba hårt med kopplingen i hårnålskurvorna.
Man bör därför hafva i ordning en renskurad balja att taga bloden i, och en ny stor visp att röra den med, ty annars lefrar den sig.
De härliga dofterna, skedarnas melodiska klirrande, kastrullernas plåtskrammel, väsandet från en visp, värmen från ugnarna, kvinnornas röster.
(1 kvarter) risgryn, litet salt och socker lägges i den kokande mjölken och röres ofta om med en slef eller visp, att grynen ej stanna på botten i grytan.
Då man rensat en mängd champinjoner och andra svamparter, sköljes skrädet äfvensom de förvällda svamparna med en visp i friskt vatten, att de väl befrias från jord och sand.
I en kastrull brynes ett bra stycke smör, däri röres med en visp så mycket hvetemjöl att smöret nära stannar på vispen, hvarefter buljongen sakta ihälles att under beständig vispning uppkoka.
Vällingen hälles åter i grytan, då vax och lim iläggas att smälta, hvarför man bör röra med en visp; då det sedan uppkokas, ivispas så mycket finsiktadt rågmjöl, att det blir som tjock kräm.
Hans egen mor hade varit mer hemma i ateljén än i köket, och Thomas hade ibland sett henne stå och betrakta en stekspade eller visp med förbryllad min som om hon inte fattade hur den hamnat i hennes hand.
På tjugo minuter innan kalkonen serverades blandade vi ihop en deg från receptet (med en matberedare istället för en visp!), kavlade ut den jämnt och fint (istället för att trycka ut den med en bakplåt!) och tryckte ut flera dussin av perfekt hundbensformade små kakor.
(1 kvarter) kallt vatten, 4 skedar smält smör och 2 ägg, vispa åter väl om och sedan så mycket hvetemjöl, att det ringlar sig efter vispen; värm våffeljärnet väl och lägg en sked af smeten hvar gång i järnet och grädda dem gulbruna; tag ett stort, flatt fat, lägg en visp därpå och ställ våfflorna emot;ty annars mjukna de, om de ligga.
Då den söta mjölken är lagom varm, röres med en visp först löpevattnet och strax därpå den sura mjölken uti, men detta skall gå så fort, att löpet ej hinner skära mjölken innan den sura kommer dit; då det blifvit väl omrördt, lägges lock öfver grytan och osten får stå en stund, då den med en slef väl omröres och åter får stå en stund, tills osten fått samla sig, hvarefter den upphälles i en ostkorg, klädd inuti med en tunn handduk, kramas väl, vändes och kramas åter.
Om jag skulle kunna klara av att ta itu med det här, om jag verkligen, efter alla de här åren då jag undvikit att tänka på morden, skulle börja göra det, måste jag också kunna betrakta vanliga hushållsföremål utan att gripas av panik: vår gamla visp av metall som lät som bjällerklang när man lät den snurra tillräckligt fort, skeva knivar och böjda gafflar som hade varit inne i mina familjemedlemmars munnar, ett par målarböcker med noggrant tecknade konturlinjer om det var Michelles böcker, uttråkat klotter om de var mina.
Fläkten vispar i taket.
Trädet vispar hårdare mot rutan.
(1 halfstop) söt mjölk samt vispar om det.
Av äggvita vispar man maräng, brukade Kalle säga.
Pappa står och vispar marängsmet till den ugnsbakade glassen!.
En stor fläkt vispar sakta runt luften kring deras svettiga kroppar.
Hur vi satt och repade björkris som vi sedan skulle binda till vispar.
Märren vispar trött med svansen och sätter sig motvilligt i rörelse.
En riktig kock vispar sin egen majonnäs! Såsen är ofta pricken över i:et.
Snart sitter jag med montrachet i glaset, vispar, drar i mig den vaniljiga doften.
Vindrutetorkaren slår av och an, vispar undan de små vattenfloderna på vindrutan.
– Eller vad man ska kalla det när någon vispar runt i en annan människas huvud, sa hon beskt.
Hon trycker fel två gånger, men på tredje försöket vispar hon åt rätt håll, hör hans röst.
En gammal fläkt vispar hjälplöst i taket utan att varken bringa svalka eller skingra tobaksröken.
I taket till den överbyggda altanen, strax bredvid den platsmurade öppna spisen, vispar en fläkt och skänker behaglig svalka.
Jag anar hur hon svävar över gulnat gräs och långt, långt borta vispar en vattenspridare frätande droppar över en nyklippt syrenhäck.
Levin bor i en lägenhet på Köpmangatan 8 i Gamla stan och när jag kommer till adressen strilar ett svalt regn och fallna löv vispar i vinden.
Lådan innehöll också stora plastklämmor för påsar med potatischips, måttskedar, mätmuggar, en melonskopa, några stekspadar, vispar och annat som inte såg ut att kunna vara farliga ens i händerna på den mest mordiska psykopat.
Man fortfar, så länge något af smeten är kvar, häller sedan en slef varm mjölk i fatet, vispar ikring den, slår den åter i grytan och rör om med vispen i mjölken; när vällingen kokat, tills den ser simmig ut, upphälles den och serveras.
Ett stycke smör och en god sked mjöl lägges i en kastrull; då det fräser ivispas så mycket söt mjölk, att det blir lagom simmig sås; man vispar tills det kokar, då spenaten blandas i såsen, äfvensom ett skedblad socker, litet rifvet muskot och salt att det blir god smak.
) smör; smöret tvättas och arbetas med en sked, tills det blifver smidigt, då sockret samt mandeln ilägges, och sist mjölet, som bredes på bordet; smeten lägges däruti och knådas in, hvarefter den utkaflas bra nog tjock; skäres med sporre och lägges på smorda plåtar; man vispar ägghvita samt bestryker bakelsen därmed och beströr med groft socker och hackad mandel; den gräddas i någorunda varm ugn och krökes då den kommer ur ugnes.
Trädet vispar hårdare mot rutan.
(1 halfstop) söt mjölk samt vispar om det.
Av äggvita vispar man maräng, brukade Kalle säga.
Pappa står och vispar marängsmet till den ugnsbakade glassen!.
En stor fläkt vispar sakta runt luften kring deras svettiga kroppar.
Hur vi satt och repade björkris som vi sedan skulle binda till vispar.
Märren vispar trött med svansen och sätter sig motvilligt i rörelse.
En riktig kock vispar sin egen majonnäs! Såsen är ofta pricken över i:et.
Snart sitter jag med montrachet i glaset, vispar, drar i mig den vaniljiga doften.
Vindrutetorkaren slår av och an, vispar undan de små vattenfloderna på vindrutan.
– Eller vad man ska kalla det när någon vispar runt i en annan människas huvud, sa hon beskt.
Hon trycker fel två gånger, men på tredje försöket vispar hon åt rätt håll, hör hans röst.
En gammal fläkt vispar hjälplöst i taket utan att varken bringa svalka eller skingra tobaksröken.
I taket till den överbyggda altanen, strax bredvid den platsmurade öppna spisen, vispar en fläkt och skänker behaglig svalka.
Jag anar hur hon svävar över gulnat gräs och långt, långt borta vispar en vattenspridare frätande droppar över en nyklippt syrenhäck.
Levin bor i en lägenhet på Köpmangatan 8 i Gamla stan och när jag kommer till adressen strilar ett svalt regn och fallna löv vispar i vinden.
Lådan innehöll också stora plastklämmor för påsar med potatischips, måttskedar, mätmuggar, en melonskopa, några stekspadar, vispar och annat som inte såg ut att kunna vara farliga ens i händerna på den mest mordiska psykopat.
Man fortfar, så länge något af smeten är kvar, häller sedan en slef varm mjölk i fatet, vispar ikring den, slår den åter i grytan och rör om med vispen i mjölken; när vällingen kokat, tills den ser simmig ut, upphälles den och serveras.
Ett stycke smör och en god sked mjöl lägges i en kastrull; då det fräser ivispas så mycket söt mjölk, att det blir lagom simmig sås; man vispar tills det kokar, då spenaten blandas i såsen, äfvensom ett skedblad socker, litet rifvet muskot och salt att det blir god smak.
) smör; smöret tvättas och arbetas med en sked, tills det blifver smidigt, då sockret samt mandeln ilägges, och sist mjölet, som bredes på bordet; smeten lägges däruti och knådas in, hvarefter den utkaflas bra nog tjock; skäres med sporre och lägges på smorda plåtar; man vispar ägghvita samt bestryker bakelsen därmed och beströr med groft socker och hackad mandel; den gräddas i någorunda varm ugn och krökes då den kommer ur ugnes.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Hon svängde runt med vispen lyftad i handen.
Utan att titta visste hon att han sköljde vispen.
Det dröp ägg från vispen som hon höll i sin hand.
(4 lod) bittermandel; ägghvitorna vispas i skum, sockret ilägges och omröres väl med vispen.
Den lägges därefter upp på ett fat, och med en sked doppad i varmt vatten strykes vispen väl af.
Hon stelnade till mitt i rörelsen, kände hur fingrarna kramade vispen så hårt att det gjorde ont.
Mamma fick skärbrädan och vispen, säkert en och annan smörkniv som jag förträngt, medan pappa fick tomten.
(1 halft kvarter) linolja tagas fem ägghvitor; hvitorna vispas i hårdt skum, då oljan sakta iröres och man arbetar med vispen, tills det ser ut som en kräm.
Då mjölken kokar, invispas så mycket mjöl, som är möjligt att få uti; men pannan bör stå öfver elden under vispningen, tills smeten släpper och stannar på vispen.
(1 stop) skummjölk, vispa däruti så mycket mjöl, att det ringlar sig för vispen, en matsked sirap, salta något och häll smeten i smorda stekpannor, vid pass 45 centilit.
I en kastrull brynes ett bra stycke smör, däri röres med en visp så mycket hvetemjöl att smöret nära stannar på vispen, hvarefter buljongen sakta ihälles att under beständig vispning uppkoka.
Man fortfar, så länge något af smeten är kvar, häller sedan en slef varm mjölk i fatet, vispar ikring den, slår den åter i grytan och rör om med vispen i mjölken; när vällingen kokat, tills den ser simmig ut, upphälles den och serveras.
(1 half jumfru) smält smör med sitt salt, ett skedblad socker och så mycket hvetemjöl, att det ringlar sig efter vispen, hvarefter det drypes af äggsmeten i den kokande mjölken, men vispen vrides därvid i handen, ty annars blifva stänken för stora.
(1 kvarter) sur grädde, 5 vispade äggulor, 2 matskedar socker, 1 tesked kanel och mjöl, att det ringlar efter vispen; sist ägghvitorna i hårdt skum sakta irörda; gräddas genast i en upphettad munkpanna och vändas med gaffel, att de på båda sidor blifva gulbruna.
(1 kvarter) vatten, vispa däri fint kornmjöl, att det ringlar sig efter vispen, lägg litet socker och smält smör i smeten och vispa åter väl, hvarefter ett skedblad däraf lägges i det väl torkade järnet, som ej för hårdt tryckes till, emedan de begagnas till morgonkaffet att breda smör emellan.
(1 kvarter) kallt vatten, 4 skedar smält smör och 2 ägg, vispa åter väl om och sedan så mycket hvetemjöl, att det ringlar sig efter vispen; värm våffeljärnet väl och lägg en sked af smeten hvar gång i järnet och grädda dem gulbruna; tag ett stort, flatt fat, lägg en visp därpå och ställ våfflorna emot;ty annars mjukna de, om de ligga.
(1 och 1 halft kvarter) söt mjölk, ett par skedblad sirap, ett par teskedar mejram och timjan, salt, peppar och ingefära efter smak, 3 hackade rödlökar, frästa i smör; därefter ivispas mjölet med 2 händer groft rågmjöl och en hand hvetemjöl, och fortfares därmed tills det ringlar sig efter vispen; då stekes litet af smeten i en panna, och ifall något af kryddor eller sirap är för litet, tages mera.
Mandeln skalas, rifves och torkas därefter på en spiselhäll eller en kakelugnsnisch, hvarefter den siktas genom groft hårsikt, 30 äggulor vispas med sockret och 15 ägghvitor vispas särskildt, tills man kan lyfta dem med vispen; då äggulorna och sockret vispats en halftimme, lägges den torkade mandeln därtill och vispas ännu en kvart; sist ihälles ägghvitorna; denna deg omröres väl och hälles i en med kallt smör och fint siktadt rifvebröd beströdd mandelform och sättes i mycket svag värme, där kakan bör stå, tills hon först höjt sig och sedan faller.
Utan att titta visste hon att han sköljde vispen.
Det dröp ägg från vispen som hon höll i sin hand.
(4 lod) bittermandel; ägghvitorna vispas i skum, sockret ilägges och omröres väl med vispen.
Den lägges därefter upp på ett fat, och med en sked doppad i varmt vatten strykes vispen väl af.
Hon stelnade till mitt i rörelsen, kände hur fingrarna kramade vispen så hårt att det gjorde ont.
Mamma fick skärbrädan och vispen, säkert en och annan smörkniv som jag förträngt, medan pappa fick tomten.
(1 halft kvarter) linolja tagas fem ägghvitor; hvitorna vispas i hårdt skum, då oljan sakta iröres och man arbetar med vispen, tills det ser ut som en kräm.
Då mjölken kokar, invispas så mycket mjöl, som är möjligt att få uti; men pannan bör stå öfver elden under vispningen, tills smeten släpper och stannar på vispen.
(1 stop) skummjölk, vispa däruti så mycket mjöl, att det ringlar sig för vispen, en matsked sirap, salta något och häll smeten i smorda stekpannor, vid pass 45 centilit.
I en kastrull brynes ett bra stycke smör, däri röres med en visp så mycket hvetemjöl att smöret nära stannar på vispen, hvarefter buljongen sakta ihälles att under beständig vispning uppkoka.
Man fortfar, så länge något af smeten är kvar, häller sedan en slef varm mjölk i fatet, vispar ikring den, slår den åter i grytan och rör om med vispen i mjölken; när vällingen kokat, tills den ser simmig ut, upphälles den och serveras.
(1 half jumfru) smält smör med sitt salt, ett skedblad socker och så mycket hvetemjöl, att det ringlar sig efter vispen, hvarefter det drypes af äggsmeten i den kokande mjölken, men vispen vrides därvid i handen, ty annars blifva stänken för stora.
(1 kvarter) sur grädde, 5 vispade äggulor, 2 matskedar socker, 1 tesked kanel och mjöl, att det ringlar efter vispen; sist ägghvitorna i hårdt skum sakta irörda; gräddas genast i en upphettad munkpanna och vändas med gaffel, att de på båda sidor blifva gulbruna.
(1 kvarter) vatten, vispa däri fint kornmjöl, att det ringlar sig efter vispen, lägg litet socker och smält smör i smeten och vispa åter väl, hvarefter ett skedblad däraf lägges i det väl torkade järnet, som ej för hårdt tryckes till, emedan de begagnas till morgonkaffet att breda smör emellan.
(1 kvarter) kallt vatten, 4 skedar smält smör och 2 ägg, vispa åter väl om och sedan så mycket hvetemjöl, att det ringlar sig efter vispen; värm våffeljärnet väl och lägg en sked af smeten hvar gång i järnet och grädda dem gulbruna; tag ett stort, flatt fat, lägg en visp därpå och ställ våfflorna emot;ty annars mjukna de, om de ligga.
(1 och 1 halft kvarter) söt mjölk, ett par skedblad sirap, ett par teskedar mejram och timjan, salt, peppar och ingefära efter smak, 3 hackade rödlökar, frästa i smör; därefter ivispas mjölet med 2 händer groft rågmjöl och en hand hvetemjöl, och fortfares därmed tills det ringlar sig efter vispen; då stekes litet af smeten i en panna, och ifall något af kryddor eller sirap är för litet, tages mera.
Mandeln skalas, rifves och torkas därefter på en spiselhäll eller en kakelugnsnisch, hvarefter den siktas genom groft hårsikt, 30 äggulor vispas med sockret och 15 ägghvitor vispas särskildt, tills man kan lyfta dem med vispen; då äggulorna och sockret vispats en halftimme, lägges den torkade mandeln därtill och vispas ännu en kvart; sist ihälles ägghvitorna; denna deg omröres väl och hälles i en med kallt smör och fint siktadt rifvebröd beströdd mandelform och sättes i mycket svag värme, där kakan bör stå, tills hon först höjt sig och sedan faller.