Exempelmeningar

Välj språk och skriv in ett ord för att få exempel på hur man använder det i en mening.

svenska   engelska

Vasslan i en mening

När vasslan är borta tål smöret högre temperatur.
Smält smör i en gryta tills vasslan sjunker till botten.
Gör det försiktigt så att vasslan inte virvlar upp till ytan.
Då all vasslan afrunnit och blott den tjocka mjölken är kvar i handduken, vispas i en soppskål 3 decilit.
Vasslan afhälles, ostkaret sättes åter i baljan, och när osten blifvit väl kall, påhälles kallt vatten, att det står öfver den.
Vasslan efter söt mjölksöst, som ystas utan sur- eller kärnmjölk, får på sakta eld koka samt röres flitigt, att den ej brännes.
Den vassla, som blifvit öfver efter sötmjölksost, uppkokas, ett fat mjölk ihälles, hvarmed vasslan åter uppkokar; nu ivispas 2 1/2 lit.

När smöret har smält har vasslan sjunkit till botten och proteinet karamelliserats och skapat den karaktäristiska lätt nötaktiga doften och maken.
Vasslan uppkokas, ostkaret sättes i en balja, vasslen hälles kokhet på osten, som därmed får stå i fyra timmar, då osten upptages, kramas och vändes.
Det är därför som jag i boken för enkelhetens skull använder klarnat smör, det vill säga smör som smälts så att vasslan separeras och sedan silas bort.
Smält samma mängd smör (vanligt smör, ej klarnat) som i grundbasen, men på lite högre värme så att vasslan, som sjunker till botten, virvlar upp, karamelliseras och ger smöret den karaktäristiska nötaktiga doften och smaken.
är nu mjölken är väl löpnad, tager man upp osten i en slef, att bra nog vassla följer med, och lägger det i en kastrull, som sättes i varm ugn och får koka, tills vasslan blifver klar; då vasslan är afhälld, stjälpes kakan upp i en med smör smord form och istoppas socker- och smörbitar och sättes i ugnen; men då hon stått en stund, öfverhälles 1 lit.

Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.

Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.

Den vassla, som blifvit öfver efter sötmjölksost, uppkokas, ett fat mjölk ihälles, hvarmed vasslan åter uppkokar; nu ivispas 2 1/2 lit.
Då mjölken är lagom varm, hälles först löpevattnet och strax därefter kärnmjölken uti samt omröres väl; får stå som föregående, hvarefter den upptages, lägges i ostkar, och om man vill slå kokt vassla öfver, så blir den bättre, men den kan äfven uteslutas.
är nu mjölken är väl löpnad, tager man upp osten i en slef, att bra nog vassla följer med, och lägger det i en kastrull, som sättes i varm ugn och får koka, tills vasslan blifver klar; då vasslan är afhälld, stjälpes kakan upp i en med smör smord form och istoppas socker- och smörbitar och sättes i ugnen; men då hon stått en stund, öfverhälles 1 lit.