Tråg i en mening
) godt och hvitt hvetemjöl lägges uti ett tråg tillika med 200 gr.
Han började slita loss brända bitar från brödet och kasta dem i grisens tråg.
Fint rågmjöl lägges i ett tråg och får stå ett par dagar i varmt rum, att kylan väl slår af.
Lite vid sidan om, bakom en pelare, stod ett stort vitt tråg, märkligt nog med konturerna av en svan.
Att helt enkelt ställa upp alla gästerna vid ett tråg eller slå ut maten på golvet och låta dem kliva omkring barfota och råma och bräka av hjärtans lust.
Lördagshandlande barnfamiljer med kundvagnar fulla av rödmärkta varor trängs med pensionärer som studerar prislappar och stångas med personal som sänker ner tråg på tråg med billig köttfärs i kyldisken.
I ett tråg tömmes kylslaget fint stålkvarnsmjöl, jäsdegen lägges uti, mjölk och sirap ihälles, och alltsammans arbetas till en smidig deg, som, då den blifvit uppjäst, uppgöres på bordet, får åter jäsa och utbakas då i långa bullar eller runda kakor, hvilka läggas på bräden och, väl jästa, insättas i bra nog varm ugn, att stå en god kvarts timme.
Jag passerar ett myller av fallfärdiga bodar, verkstäder med stora takfönster som är gråsvarta och ogenomträngliga av smuts och damm, jag passerar fabriker med skorstenar som spyr ut en tjock gulaktig rök, och det sticker i ögon och hals, och ibland möter jag uttryckslösa arbetare som kör slamrande skottkärror eller hjälps åt att bära stora tråg som är fulla med brädstumpar eller brunkol, och ibland ser jag män på avstånd uppe på kullarna och hur de hejdar sig och stirrar på mig och vänder sig mot varandra och yttrar någonting.
Han började slita loss brända bitar från brödet och kasta dem i grisens tråg.
Fint rågmjöl lägges i ett tråg och får stå ett par dagar i varmt rum, att kylan väl slår af.
Lite vid sidan om, bakom en pelare, stod ett stort vitt tråg, märkligt nog med konturerna av en svan.
Att helt enkelt ställa upp alla gästerna vid ett tråg eller slå ut maten på golvet och låta dem kliva omkring barfota och råma och bräka av hjärtans lust.
Lördagshandlande barnfamiljer med kundvagnar fulla av rödmärkta varor trängs med pensionärer som studerar prislappar och stångas med personal som sänker ner tråg på tråg med billig köttfärs i kyldisken.
I ett tråg tömmes kylslaget fint stålkvarnsmjöl, jäsdegen lägges uti, mjölk och sirap ihälles, och alltsammans arbetas till en smidig deg, som, då den blifvit uppjäst, uppgöres på bordet, får åter jäsa och utbakas då i långa bullar eller runda kakor, hvilka läggas på bräden och, väl jästa, insättas i bra nog varm ugn, att stå en god kvarts timme.
Jag passerar ett myller av fallfärdiga bodar, verkstäder med stora takfönster som är gråsvarta och ogenomträngliga av smuts och damm, jag passerar fabriker med skorstenar som spyr ut en tjock gulaktig rök, och det sticker i ögon och hals, och ibland möter jag uttryckslösa arbetare som kör slamrande skottkärror eller hjälps åt att bära stora tråg som är fulla med brädstumpar eller brunkol, och ibland ser jag män på avstånd uppe på kullarna och hur de hejdar sig och stirrar på mig och vänder sig mot varandra och yttrar någonting.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Som vi brukar säga – ensam kamel vid tråget ger inget föl.
Han var som en deg som jäste över alla kanter i tråget, vilkets gränser Gud själv bestämt.
) hvetemjöl blandas tillsammans, hvaraf lägges i tråget så mycket som behöfves till degen, den heta vörten hälles därpå och svalas med litet söt mjölk och 100 gr.
Degen lägges åter i tråget, och då den för andra gången väl höjt sig utbakas långa bullar, hvilka läggas på spjäll, och gräddas ej förr, än de väl jäst upp och ugnen ej är för varm, ty de böra stå en half timme.
Då det är väl jäst, arbetas degen på bordet med mera mjöl, lägges åter i tråget, och då den ånyo uppjäst, bakas tjocka kakor, hvilka, krusade, ställas på mjölade bräden; då de blifvit väl jästa, insättas de i lagom varm ugn.
– Okej Grislund, om du inte vill dricka ur ditt eget oljetråg så föreslår jag att du talar om var jag kan hitta lille Nasir, sa Åkare och sparkade ut innehållet i tråget över Grislunds välskurade betonggolv för att understryka allvaret i det han just hade sagt.
I tråget lägges groft, kylslaget mjöl, jäsdegen och det med dricka uppvärmda blodet arbetas däri till lagom hård deg, som, då den uppjäst, lägges på bordet, knådas med mera mjöl och ilägges åter i tråget; då degen uppjäst, utbakas den i bra tjocka kakor, hvilka ställas på bräden i varmt rum.
Då degen väl höjt sig, uppgöres den på bordet, lägges i tråget, och då den åter ser jäst ut, bakas den i runda kakor, som på smorda plåtar klappas ut med händerna; kakorna böra vara väl jästa innan de insättas iugnen,där de böra stå en kvart, öfverhöljda med papper, ifall de för hastigt få färg.
) skurna pomeransskal och afsvalnad, hälles därtill; degen arbetas väl, öfvertäckes, och då den uppjäst, upplägges den på bordet, knådas och lägges åter i tråget; då degen åter uppjäst, utbakas den i stora limpor, som läggas på mjuka kuddar, och då de se mycket jästa ut, insättas de i ugnen att stå en god halftimme, men efterses och omflyttas.
(1 kvarter) ljumt vatten, jäst och mjöl därtill, att det blifver en bra nog hård deg; då denna hunnit jäsa, göres degen med varmt vatten, som man önskar den stor till, och jäsdegen knådas in däri; hvarefter den öfverhöljes och ställes på varm plats, och då den väl höjt sig, lägges den upp på bakbordet, knådas med mera mjöl och lägges åter i tråget.
(1 kvarter) till jäsdeg med 4 à 5 skedblad god jäst och göres en stadig deg; tag emellertid den återstående mjölken och sirapen och häll i tråget, arbeta den väl, att den släpper händerna, ilägg sedan jäsdegen, blanda det väl och ställ degen på varmt ställe; när den höjt sig, lägges den på bordet, göres upp och får åter jäsa, hvarefter den utbakas i långa bullar, som läggas på smorda plåtar och gräddas, väl uppjästa i ej för het ugn, ty de bör stå i en god kvarts timme.
I tråget lägges groft sammanmalet rågmjöl, hvarpå om aftonen kokande vatten slås, sedan de kryddor blifvit lagda i mjölet, som man tycker; degen arbetas väl med ett klappträ eller styf munkspade, beströs med mjöl, höljes med rent linne samt ett täcke omkring tråget; tidigt påföljande morgon uppgöres den med den uppblötta surdegen och fint eller blandadt mjöl samt något jäst, om därpå är tillgång ; jäser och uppgöres därefter på bordet stadigt, lägges åter i tråget och blir sedan snart färdig till utbakning samt bör, om uppgörsmjölet är ljumt, snart jäsa till gräddning.
Han var som en deg som jäste över alla kanter i tråget, vilkets gränser Gud själv bestämt.
) hvetemjöl blandas tillsammans, hvaraf lägges i tråget så mycket som behöfves till degen, den heta vörten hälles därpå och svalas med litet söt mjölk och 100 gr.
Degen lägges åter i tråget, och då den för andra gången väl höjt sig utbakas långa bullar, hvilka läggas på spjäll, och gräddas ej förr, än de väl jäst upp och ugnen ej är för varm, ty de böra stå en half timme.
Då det är väl jäst, arbetas degen på bordet med mera mjöl, lägges åter i tråget, och då den ånyo uppjäst, bakas tjocka kakor, hvilka, krusade, ställas på mjölade bräden; då de blifvit väl jästa, insättas de i lagom varm ugn.
– Okej Grislund, om du inte vill dricka ur ditt eget oljetråg så föreslår jag att du talar om var jag kan hitta lille Nasir, sa Åkare och sparkade ut innehållet i tråget över Grislunds välskurade betonggolv för att understryka allvaret i det han just hade sagt.
I tråget lägges groft, kylslaget mjöl, jäsdegen och det med dricka uppvärmda blodet arbetas däri till lagom hård deg, som, då den uppjäst, lägges på bordet, knådas med mera mjöl och ilägges åter i tråget; då degen uppjäst, utbakas den i bra tjocka kakor, hvilka ställas på bräden i varmt rum.
Då degen väl höjt sig, uppgöres den på bordet, lägges i tråget, och då den åter ser jäst ut, bakas den i runda kakor, som på smorda plåtar klappas ut med händerna; kakorna böra vara väl jästa innan de insättas iugnen,där de böra stå en kvart, öfverhöljda med papper, ifall de för hastigt få färg.
) skurna pomeransskal och afsvalnad, hälles därtill; degen arbetas väl, öfvertäckes, och då den uppjäst, upplägges den på bordet, knådas och lägges åter i tråget; då degen åter uppjäst, utbakas den i stora limpor, som läggas på mjuka kuddar, och då de se mycket jästa ut, insättas de i ugnen att stå en god halftimme, men efterses och omflyttas.
(1 kvarter) ljumt vatten, jäst och mjöl därtill, att det blifver en bra nog hård deg; då denna hunnit jäsa, göres degen med varmt vatten, som man önskar den stor till, och jäsdegen knådas in däri; hvarefter den öfverhöljes och ställes på varm plats, och då den väl höjt sig, lägges den upp på bakbordet, knådas med mera mjöl och lägges åter i tråget.
(1 kvarter) till jäsdeg med 4 à 5 skedblad god jäst och göres en stadig deg; tag emellertid den återstående mjölken och sirapen och häll i tråget, arbeta den väl, att den släpper händerna, ilägg sedan jäsdegen, blanda det väl och ställ degen på varmt ställe; när den höjt sig, lägges den på bordet, göres upp och får åter jäsa, hvarefter den utbakas i långa bullar, som läggas på smorda plåtar och gräddas, väl uppjästa i ej för het ugn, ty de bör stå i en god kvarts timme.
I tråget lägges groft sammanmalet rågmjöl, hvarpå om aftonen kokande vatten slås, sedan de kryddor blifvit lagda i mjölet, som man tycker; degen arbetas väl med ett klappträ eller styf munkspade, beströs med mjöl, höljes med rent linne samt ett täcke omkring tråget; tidigt påföljande morgon uppgöres den med den uppblötta surdegen och fint eller blandadt mjöl samt något jäst, om därpå är tillgång ; jäser och uppgöres därefter på bordet stadigt, lägges åter i tråget och blir sedan snart färdig till utbakning samt bör, om uppgörsmjölet är ljumt, snart jäsa till gräddning.