Tesked i en mening
) mandel och en tesked ättika tages till satsen.
) potatismjöl, 1 tesked hjorthronssalt och 400 gr.
Hon tar med sig en tesked som hon kör ner i halsen.
Amber leker med sin tesked och stirrar hätskt på henne.
Man tager vid behof en tesked däraf i munnen några gånger om dagen.
I det flott, som är kvar, vispas litet mjöl, en tesked soja, 3 decilit.
(1 jumfru) ättika med en tesked god matolja och en tesked finstött socker.
(24 lod) vackert brunt socker, 1 äggula och 1 tesked finstött hjorthornssalt.
1 tesked hjorthronsalt är bra att hafva till bakelsen, men likväl icke nödvändigt.
Mikael beställde en caffe latte medan Armanskij valde en dubbel espresso med en tesked mjölk.
Hon fyllde ett dricksglas med vatten, satte ner en tesked i det och smög ljudlöst in till sig.
Denna ättika är god och begagnas i raguer och äfven i steksåser, då blott en tesked drypes uti.
(1 jumfru) väl tvättade risgryn, en tesked socker, litet rifvet muskot och hackad persilja ilägges.
(3 kvarter) dricka med ett skedblad sirap samt finstött pomeransskal och ingefära, en tesked af hvarje.
Resolut hällde hon en dryg tesked Kusmi Tea i en mugg och lät de svarta bladen dränkas av ångande vatten.
Vill man hafva bakelsen pipig, tages ibland grädden och vattnet en tesked stött florsiktad alun till hvarje 400 gr.
(10 lod) stötta fina hveteskorpor, 2 à 3 skedar brunt socker, en tesked kanel och 2 skedar kallt smör; koka upp 3 decilit.
Då det är väl blandadt, lägges med en tesked små plättar på smorda plåtar, att som det föregående gräddas i svag ugn.
(3 kvarter) vatten hälles i pannan att uppkoka, då bullarna iläggas tillsammans med 2 skalade lökar, salt och en tesked socker.
I spadet lägges en tesked socker och mera salt, om det behöfs, samt silas genom hårsil öfver köttet, som därefter får stelna.
Då detta är väl blandadt lägges med en tesked små plättar på smorda plåtar eller smordt papper och gräddas i mycket svag ugn.
Fyra skedblad rifven pepparrot, två skedar socker, två skedar ättika och en tesked salt blandas ihop, hvarefter påhälles 3 decilit.
Då de skola serveras, nppläggas de på varmt fat, såsen redes med litet hvetemjöl, soja och en tesked socker och silas öfver rulladerna.
I en stor kastrull eller gryta uppkokas litet vatten med en tesked socker, dill, några hvitpepparkorn och tre löf muskotblomma samt lagerblad.
(3 jumfrur) mjölk, en tesked kanel, en tesked skurna citronskal och slå öfver äpplena och brödet och sätt formen att grädda i svag värme.
Då de äro väl mjuka, upptagas de att svalna, skalas, om de kokat med skal, och urtages med en tesked så mycket, att blott det yttre af rofvan är kvar.
Mamma gjorde i ordning en alldeles egen liten filtallrik åt honom, med flingor och sylt, precis som till oss, och sen matade hon honom med en liten tesked.
Då ingen mjölk mera synes, inarbetas fint stött salt så mycket, att det smakar litet skarpt på tungan, äfvensom en tesked fint stött socker till hvarje 400 gr.
(3 kvarter) mjölk att uppkoka, fisken ilägges tillika med salt, en tesked socker, en half tesked stött hvitpeppar och helt litet rifvet muskot, att det har god smak.
Medan han lyfte kaffekoppen och sörplade i sig dagens utmätta halva kopp svart brygd med en struken tesked socker bestämde han sig för att inte tänka mer på saken.
Tag 4 teskedar renad pottaska och en tesked hjorthronssalt, smält det i litet kallt vatten och arbeta det väl uti degen, hvarefter denna bör stå och svälla en stund.
) potatismjöl, 1 tesked hjorthronssalt och 400 gr.
Hon tar med sig en tesked som hon kör ner i halsen.
Amber leker med sin tesked och stirrar hätskt på henne.
Man tager vid behof en tesked däraf i munnen några gånger om dagen.
I det flott, som är kvar, vispas litet mjöl, en tesked soja, 3 decilit.
(1 jumfru) ättika med en tesked god matolja och en tesked finstött socker.
(24 lod) vackert brunt socker, 1 äggula och 1 tesked finstött hjorthornssalt.
1 tesked hjorthronsalt är bra att hafva till bakelsen, men likväl icke nödvändigt.
Mikael beställde en caffe latte medan Armanskij valde en dubbel espresso med en tesked mjölk.
Hon fyllde ett dricksglas med vatten, satte ner en tesked i det och smög ljudlöst in till sig.
Denna ättika är god och begagnas i raguer och äfven i steksåser, då blott en tesked drypes uti.
(1 jumfru) väl tvättade risgryn, en tesked socker, litet rifvet muskot och hackad persilja ilägges.
(3 kvarter) dricka med ett skedblad sirap samt finstött pomeransskal och ingefära, en tesked af hvarje.
Resolut hällde hon en dryg tesked Kusmi Tea i en mugg och lät de svarta bladen dränkas av ångande vatten.
Vill man hafva bakelsen pipig, tages ibland grädden och vattnet en tesked stött florsiktad alun till hvarje 400 gr.
(10 lod) stötta fina hveteskorpor, 2 à 3 skedar brunt socker, en tesked kanel och 2 skedar kallt smör; koka upp 3 decilit.
Då det är väl blandadt, lägges med en tesked små plättar på smorda plåtar, att som det föregående gräddas i svag ugn.
(3 kvarter) vatten hälles i pannan att uppkoka, då bullarna iläggas tillsammans med 2 skalade lökar, salt och en tesked socker.
I spadet lägges en tesked socker och mera salt, om det behöfs, samt silas genom hårsil öfver köttet, som därefter får stelna.
Då detta är väl blandadt lägges med en tesked små plättar på smorda plåtar eller smordt papper och gräddas i mycket svag ugn.
Fyra skedblad rifven pepparrot, två skedar socker, två skedar ättika och en tesked salt blandas ihop, hvarefter påhälles 3 decilit.
Då de skola serveras, nppläggas de på varmt fat, såsen redes med litet hvetemjöl, soja och en tesked socker och silas öfver rulladerna.
I en stor kastrull eller gryta uppkokas litet vatten med en tesked socker, dill, några hvitpepparkorn och tre löf muskotblomma samt lagerblad.
(3 jumfrur) mjölk, en tesked kanel, en tesked skurna citronskal och slå öfver äpplena och brödet och sätt formen att grädda i svag värme.
Då de äro väl mjuka, upptagas de att svalna, skalas, om de kokat med skal, och urtages med en tesked så mycket, att blott det yttre af rofvan är kvar.
Mamma gjorde i ordning en alldeles egen liten filtallrik åt honom, med flingor och sylt, precis som till oss, och sen matade hon honom med en liten tesked.
Då ingen mjölk mera synes, inarbetas fint stött salt så mycket, att det smakar litet skarpt på tungan, äfvensom en tesked fint stött socker till hvarje 400 gr.
(3 kvarter) mjölk att uppkoka, fisken ilägges tillika med salt, en tesked socker, en half tesked stött hvitpeppar och helt litet rifvet muskot, att det har god smak.
Medan han lyfte kaffekoppen och sörplade i sig dagens utmätta halva kopp svart brygd med en struken tesked socker bestämde han sig för att inte tänka mer på saken.
Tag 4 teskedar renad pottaska och en tesked hjorthronssalt, smält det i litet kallt vatten och arbeta det väl uti degen, hvarefter denna bör stå och svälla en stund.
) socker och 3 teskedar kanel.
(1 kvarter) i tärningar skurna pomeransskal och ett par teskedar stött ingefära.
(3 jumfrur) skiradt smör och 2 teskedar renad pottaska, upplöst i vatten eller litet brännvin.
I stället tog hon försiktigt de mindre farliga – kaffeskedar, teskedar – och lade dem på bänken.
Skalad rödlök, ett par bitar ingefära samt ett par teskedar hvitpeppar iläggas, och grytan får med lock sakta koka.
Sex hela ägg vispas väl, i dem lägges den stötta mandeln med tre teskedar stött kanel och ett skedblad franskt brännvin, samt blandas om.
Tag 4 teskedar renad pottaska och en tesked hjorthronssalt, smält det i litet kallt vatten och arbeta det väl uti degen, hvarefter denna bör stå och svälla en stund.
) rismjöl och äfven hvetemjöl, som i föregående, stött muskotblomma, 2 à 3 teskedar strös öfver; de hackas fint, siktas genom grynsåll, torkas och förvaras som i föregående beskrifningar.
En bit smör och mjöl lägges i en panna, och då det fräser, ivispas strömmingsspadet samt en eller ett par teskedar blandad senap, så att såsen smakar starkt; denna sås bjudes till strömmingen.
(1 jumfru) stötta skorpor, 4 ägg, 2 finhackade rödlökar, stött peppar, ett par teskedar socker, 3 skedar smält smör, 4 skedar grädde, muskot och litet salt; detta arbetas mycket väl tillsammans.
(1 halft kvarter) grädde vispas med 2 teskedar socker i skum, då 3 äggulor iröras och blandningen hälles i formen, öfver spenaten och insättes i varm ugn att stanna sig och få ljusbrun färg, hvarefter den serveras till kötträtter.
En struken matsked potatismjöl, upplöst i litet vatten, vispas i buljongen, äfvensom 2 teskedar socker, 3 teskedar blandad senap, en tesked stött hvitpeppar och 2 matskedar ättika (se ättika att begagna till mat), hvilket, väl vispadt, uppslås att kallna.
Svavelpulvret skulle användas för att rensa ett akvarium, natriumprodukterna till köttkonservering, för om man blandade några teskedar natriumnitrat med salt och kryddor och gned in det i en älgkropp skulle det hämma bakterietillväxten och köttet skulle behålla färgen före nedfrysningen, det användes ofta av älgjägare.
Två ägg kokas hårda och läggas i kallt vatten, hvarefter de skalas och sköljas; gulorna kramas med en tesked väl sönder, sedan tillsättes två matskedar socker, två teskedar senap, en tesked stött hvitpeppar, en matsked god matolja, och sist ihälles och omröres så mycket ättika, att det blir lagom stark smak af sött och surt.
Två à tre ägg hårdkokas, gulorna sönderkramas med en träsked i ett fat, ett par matskedar stött socker, en half matsked tillagad senap, två teskedar god matolja och en half tesked salt arbetas in i gulorna, som, då de äro väl sönder och ej gryniga, uppblandas med några skedar god ättika och en tesked stött hvitpeppar, att det blir god sötsur smak.
(1 och 1 halft kvarter) söt mjölk, ett par skedblad sirap, ett par teskedar mejram och timjan, salt, peppar och ingefära efter smak, 3 hackade rödlökar, frästa i smör; därefter ivispas mjölet med 2 händer groft rågmjöl och en hand hvetemjöl, och fortfares därmed tills det ringlar sig efter vispen; då stekes litet af smeten i en panna, och ifall något af kryddor eller sirap är för litet, tages mera.
Då en and eller anka är väl rengjord och legat en bra stund i kallt vatten att utdraga, bör den i en koppargryta full med kallt vatten uppkoka och skummas, jordärtskockor och vanliga rotsaker skalade och sköljda iläggas, soppan bör på sakta eld koka en och en half timme; anden upptages, soppan silas genom hårsil, både soppa och and böra åter koka tillsammans med en tekopp hafregryn, ett par teskedar socker, litet salt, rifven muskot och mera kokt vatten.
Köttet sköljes i ljumt vatten, hvarefter det lägges i förtent koppargryta full med vatten samt en knapp hand salt, att uppkoka och skummas, då 2 teskedar hvitpepparkorn, 2 bitar ingefära, 2 purjolökar, en bit silleri, några morötter, jordärtskockor, en palsternacka, en half kålrot, några persiljerötter, allt skaladt och sköljdt, ilägges; soppan bör, med lock, öfver sakta eld koka, tills köttet är mört, men ej sönder, då det upptages och soppan silas genom hårsil.
Tre klufna rödlökar, 8 krossade ingefärsbitar, 3 teskedar hel, blandad peppar, några löf muskotblomma, en matsked socker samt salt ilägges och blandas med köttet, som, då det blifvit brynt, spades med buljong; öfverblifven sås af stekar, fläskspad eller ock, om ej något af detta finnes, tages vatten, och grytan får med lock öfver stå på sakta eld, tills köttet kokat sönder och spadet har stark smak, då det uppsilas genom hårsil att kallna, Det feta borttages och, om spadet ej stelnar och man vill gömma det länge, kan, vid slakt af kalf, tagas en fot, som kokas bland spadet, hvilket därefter förvaras i burkar till såser och stufningar.
(1 kvarter) i tärningar skurna pomeransskal och ett par teskedar stött ingefära.
(3 jumfrur) skiradt smör och 2 teskedar renad pottaska, upplöst i vatten eller litet brännvin.
I stället tog hon försiktigt de mindre farliga – kaffeskedar, teskedar – och lade dem på bänken.
Skalad rödlök, ett par bitar ingefära samt ett par teskedar hvitpeppar iläggas, och grytan får med lock sakta koka.
Sex hela ägg vispas väl, i dem lägges den stötta mandeln med tre teskedar stött kanel och ett skedblad franskt brännvin, samt blandas om.
Tag 4 teskedar renad pottaska och en tesked hjorthronssalt, smält det i litet kallt vatten och arbeta det väl uti degen, hvarefter denna bör stå och svälla en stund.
) rismjöl och äfven hvetemjöl, som i föregående, stött muskotblomma, 2 à 3 teskedar strös öfver; de hackas fint, siktas genom grynsåll, torkas och förvaras som i föregående beskrifningar.
En bit smör och mjöl lägges i en panna, och då det fräser, ivispas strömmingsspadet samt en eller ett par teskedar blandad senap, så att såsen smakar starkt; denna sås bjudes till strömmingen.
(1 jumfru) stötta skorpor, 4 ägg, 2 finhackade rödlökar, stött peppar, ett par teskedar socker, 3 skedar smält smör, 4 skedar grädde, muskot och litet salt; detta arbetas mycket väl tillsammans.
(1 halft kvarter) grädde vispas med 2 teskedar socker i skum, då 3 äggulor iröras och blandningen hälles i formen, öfver spenaten och insättes i varm ugn att stanna sig och få ljusbrun färg, hvarefter den serveras till kötträtter.
En struken matsked potatismjöl, upplöst i litet vatten, vispas i buljongen, äfvensom 2 teskedar socker, 3 teskedar blandad senap, en tesked stött hvitpeppar och 2 matskedar ättika (se ättika att begagna till mat), hvilket, väl vispadt, uppslås att kallna.
Svavelpulvret skulle användas för att rensa ett akvarium, natriumprodukterna till köttkonservering, för om man blandade några teskedar natriumnitrat med salt och kryddor och gned in det i en älgkropp skulle det hämma bakterietillväxten och köttet skulle behålla färgen före nedfrysningen, det användes ofta av älgjägare.
Två ägg kokas hårda och läggas i kallt vatten, hvarefter de skalas och sköljas; gulorna kramas med en tesked väl sönder, sedan tillsättes två matskedar socker, två teskedar senap, en tesked stött hvitpeppar, en matsked god matolja, och sist ihälles och omröres så mycket ättika, att det blir lagom stark smak af sött och surt.
Två à tre ägg hårdkokas, gulorna sönderkramas med en träsked i ett fat, ett par matskedar stött socker, en half matsked tillagad senap, två teskedar god matolja och en half tesked salt arbetas in i gulorna, som, då de äro väl sönder och ej gryniga, uppblandas med några skedar god ättika och en tesked stött hvitpeppar, att det blir god sötsur smak.
(1 och 1 halft kvarter) söt mjölk, ett par skedblad sirap, ett par teskedar mejram och timjan, salt, peppar och ingefära efter smak, 3 hackade rödlökar, frästa i smör; därefter ivispas mjölet med 2 händer groft rågmjöl och en hand hvetemjöl, och fortfares därmed tills det ringlar sig efter vispen; då stekes litet af smeten i en panna, och ifall något af kryddor eller sirap är för litet, tages mera.
Då en and eller anka är väl rengjord och legat en bra stund i kallt vatten att utdraga, bör den i en koppargryta full med kallt vatten uppkoka och skummas, jordärtskockor och vanliga rotsaker skalade och sköljda iläggas, soppan bör på sakta eld koka en och en half timme; anden upptages, soppan silas genom hårsil, både soppa och and böra åter koka tillsammans med en tekopp hafregryn, ett par teskedar socker, litet salt, rifven muskot och mera kokt vatten.
Köttet sköljes i ljumt vatten, hvarefter det lägges i förtent koppargryta full med vatten samt en knapp hand salt, att uppkoka och skummas, då 2 teskedar hvitpepparkorn, 2 bitar ingefära, 2 purjolökar, en bit silleri, några morötter, jordärtskockor, en palsternacka, en half kålrot, några persiljerötter, allt skaladt och sköljdt, ilägges; soppan bör, med lock, öfver sakta eld koka, tills köttet är mört, men ej sönder, då det upptages och soppan silas genom hårsil.
Tre klufna rödlökar, 8 krossade ingefärsbitar, 3 teskedar hel, blandad peppar, några löf muskotblomma, en matsked socker samt salt ilägges och blandas med köttet, som, då det blifvit brynt, spades med buljong; öfverblifven sås af stekar, fläskspad eller ock, om ej något af detta finnes, tages vatten, och grytan får med lock öfver stå på sakta eld, tills köttet kokat sönder och spadet har stark smak, då det uppsilas genom hårsil att kallna, Det feta borttages och, om spadet ej stelnar och man vill gömma det länge, kan, vid slakt af kalf, tagas en fot, som kokas bland spadet, hvilket därefter förvaras i burkar till såser och stufningar.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Nils rörde om med teskeden i yoghurtbägaren, varv efter varv.
Hon pekade med teskeden mot min vänsterhand, vigselringen jag bar.
För redan när han tejpade fast teskeden kunde han känna att hundarna lugnade sig.
– Det går inte att gå kvar i den där skolan, säger Leyla och rör med teskeden i koppen.
”Jadå”, sa Harry, tog teskeden som låg på bordet och skrapade loss en bit från opiumklumpen.
Hur är det med dig då, Elisabeth? Han skrapade med teskeden i botten av koppen, där låg söt choklad som inte riktigt lösts upp.
Hon pekade med teskeden mot min vänsterhand, vigselringen jag bar.
För redan när han tejpade fast teskeden kunde han känna att hundarna lugnade sig.
– Det går inte att gå kvar i den där skolan, säger Leyla och rör med teskeden i koppen.
”Jadå”, sa Harry, tog teskeden som låg på bordet och skrapade loss en bit från opiumklumpen.
Hur är det med dig då, Elisabeth? Han skrapade med teskeden i botten av koppen, där låg söt choklad som inte riktigt lösts upp.