Rödkål i en mening
Rödkål - Red Cabbage.
I en skål ryker det från kokt brysselkål, i en annan från varm rödkål.
Jag väntade på att han skulle komma till saken, men han sa ingenting förrän sillen var aväten och kyparna kommit in med två fat belamrade med köttbullar, fläskstek med rödkål och andra fettdrypande delikatesser.
Det kan vid första anblicken vara svårt att föreställa sig en julmiddag utan stekt och kokt potatis och kokt rödkål med efterföljande ris à la Malta, man jag har nu flera gånger lagat riktigt läckra ersättningsrätter utan att någon klagat.
I en skål ryker det från kokt brysselkål, i en annan från varm rödkål.
Jag väntade på att han skulle komma till saken, men han sa ingenting förrän sillen var aväten och kyparna kommit in med två fat belamrade med köttbullar, fläskstek med rödkål och andra fettdrypande delikatesser.
Det kan vid första anblicken vara svårt att föreställa sig en julmiddag utan stekt och kokt potatis och kokt rödkål med efterföljande ris à la Malta, man jag har nu flera gånger lagat riktigt läckra ersättningsrätter utan att någon klagat.
Skölj rödkålen, skala rödlöken och finstrimla bådadera.
ALLT STOD PÅ BORDET klockan halv två, och på diskbänken, arbetsbänken, spisen: två sorters sill respektive strömming, ägghalvorna med räkor och majonnäs, rödbetssalladen, den kallrökta laxen, Janssons, köttbullarna, prinskorvarna, revbenen, rödkålen, omelett med gräddiga trattkantareller, rågbrödet, smöret, sextonsmånaders svecia.
Han försökte alltid ta ledigt ett par dagar före julhelgen så att han skulle kunna laga maten: koka skinkan, förbereda revbensspjällen, steka köttbullarna gjorda efter hans eget extremt hemliga recept, göra rödbetssalladen, strimla rödkålen och koka den med sirap, steka strömmingen och lägga in den i kokt lag med kryddpeppar och gul lök, göra de ”falska kräftorna” på strömming och tomat, göra böcklinglådan, göra hovmästarsillen och sherrysillen och löksillen och den gravade laxen, han gjorde allting från grunden.
ALLT STOD PÅ BORDET klockan halv två, och på diskbänken, arbetsbänken, spisen: två sorters sill respektive strömming, ägghalvorna med räkor och majonnäs, rödbetssalladen, den kallrökta laxen, Janssons, köttbullarna, prinskorvarna, revbenen, rödkålen, omelett med gräddiga trattkantareller, rågbrödet, smöret, sextonsmånaders svecia.
Han försökte alltid ta ledigt ett par dagar före julhelgen så att han skulle kunna laga maten: koka skinkan, förbereda revbensspjällen, steka köttbullarna gjorda efter hans eget extremt hemliga recept, göra rödbetssalladen, strimla rödkålen och koka den med sirap, steka strömmingen och lägga in den i kokt lag med kryddpeppar och gul lök, göra de ”falska kräftorna” på strömming och tomat, göra böcklinglådan, göra hovmästarsillen och sherrysillen och löksillen och den gravade laxen, han gjorde allting från grunden.