Pottaska i en mening
(3 lod) hvit pottaska.
(2 lod) pottaska, 25 gr.
Om färgen ej fås så hög som åstundas, så ilägges mera pottaska.
(2 lod) renad pottaska, upplöst i litet vatten och silad, blandas uti.
(3 jumfrur) skiradt smör och 2 teskedar renad pottaska, upplöst i vatten eller litet brännvin.
På hyllan bredvid ugnen fanns flussmedel: soda och pottaska som användes för att sänka glasets viskositet och öka smältbarheten.
Tag 4 teskedar renad pottaska och en tesked hjorthronssalt, smält det i litet kallt vatten och arbeta det väl uti degen, hvarefter denna bör stå och svälla en stund.
(20 lod) mjöl röres däruti; kryddor efter smak och en tesked renad pottaska, upplöst i vatten, blandas sist till degen, hvilken sedan utkaflas till en tvåkronas tjocklek, skäres med baksporre, öfverstrykes med äggula, beströs med groft socker och hackad mandel, hvarefter de gräddas i ej för varm ugn.
(2 lod) pottaska, 25 gr.
Om färgen ej fås så hög som åstundas, så ilägges mera pottaska.
(2 lod) renad pottaska, upplöst i litet vatten och silad, blandas uti.
(3 jumfrur) skiradt smör och 2 teskedar renad pottaska, upplöst i vatten eller litet brännvin.
På hyllan bredvid ugnen fanns flussmedel: soda och pottaska som användes för att sänka glasets viskositet och öka smältbarheten.
Tag 4 teskedar renad pottaska och en tesked hjorthronssalt, smält det i litet kallt vatten och arbeta det väl uti degen, hvarefter denna bör stå och svälla en stund.
(20 lod) mjöl röres däruti; kryddor efter smak och en tesked renad pottaska, upplöst i vatten, blandas sist till degen, hvilken sedan utkaflas till en tvåkronas tjocklek, skäres med baksporre, öfverstrykes med äggula, beströs med groft socker och hackad mandel, hvarefter de gräddas i ej för varm ugn.
Pottaskan blötes och lägges i lagen samt omröres tills den smälter.