Mört i en mening
– Nej, han är visst pigg som en mört.
Men annars pigg som en mört, va? Han gav mig en björnkram.
Omar hade fått sex abborrar och själv hade han fått en mört.
Chèvren var krämig och tjock, köttet saftigt och mört, råbiffen alldeles tyst.
De satt bara i gräset bakom mig en dag när jag metade mört … i ån som rinner ut i Edssjön ….
Låt alltsamman koka upp och sänk sedan värmen och låt köttet koka på svag värme tills det är mört.
Nä, men vi behöver mask te å fånge bete mä, litte mört å brax, nôe te å lôcke fram kräftera mä.
Sänk värmen på plattan så att lagens yta bara skälver lätt och låt sedan köttet sjuda tills det är mört, dvs.
När köttet är mört, det vill säga släpper från en stekgaffel, tar du ut formen, tar upp köttet och håller det varmt.
Köttet, mört och inte det minsta torrt, föll sönder i munnen, och jag började instinktivt skilja ut komponenterna i smaken.
När köttet är mört och jordärtskockorna mjuka blandar du alltsammans så att jordärtskockorna fungerar som redning av lagen.
Får med lock öfver sakta eld koka, tills köttet kännes väl mört, då det upplägges i en porslinsbunke eller en slät rund bleckform.
Låt alltsammans koka upp och minska sedan värmen så att vattenytan nätt och jämnt rör sig och låt köttet koka till det är mört, ca 1½–2 timmar.
Skinnet är krispigt och köttet sjunger mört av de litervis av gåsens eget fett som fått smälta ner över fibrerna under de många timmarnas tillagning.
En halv timme senare satt han med en förkolnad variant av indisk mört framför sig, så benig att det krävts ficklampa och pincett för att närma sig den.
På grytan lägges lock, och soppan bör på sakta eld jämt koka, tills köttet kännes mört och soppan har stark smak, då den silas genom hårsil och får sjunka.
Lägg tillbaka köttet och dess sky i woken och tillsätt till sist kokosmjölk, fisksås samt tamarindpasta och låt alltsammans småsjuda tills köttet är mört och ingredienserna kokat ihop.
Han behövde inte röra vid den krossade kroppen för att veta att den var geléaktig, som en bit mört kött där benen är borttagna, att torson var tillplattad, höfter och knäskålar pulvriserade.
Stocker använde också sin armada av omsorgsfullt inställda ugnar för att laga till kött enligt den sous-vide-metod som är så populär i dag, alltså långkok på mycket svag värme så att köttet blir mört och saftigt.
Två à tre oxsvansar, väl rengjorda, huggas i små bitar mellan lederna, sköljas, läggas i en förtent koppargryta full med vatten samt en liten hand salt att uppkoka och skummas, då en bit silleri och purjolök och några morötter, allt väl skrapadt, och sköljdt, iläggas, grytan bör på sakta eld med lock koka, tills köttet kännes mört, då det upplägges att kallna; soppan silas genom hårsil att sjunka.
Då ett höns blifvit rengjordt och legat en stund i vatten, bör den i en koppargryta full med kallt vatten och litet salt uppkoka och skummas, hvarefter det med vanliga kryddor och rotsaker bör koka lyckt, tills köttet är mört, då det upptages; soppan silas genom hårsil, en sked smör, mjöl, hackad persilja och en half sked brynt socker böra fräsas i grytan samt påspädes med soppa litet i sänder under flitig vispning, kokas tills vid pass 2 1/2 lit.
Köttet sköljes i ljumt vatten, hvarefter det lägges i förtent koppargryta full med vatten samt en knapp hand salt, att uppkoka och skummas, då 2 teskedar hvitpepparkorn, 2 bitar ingefära, 2 purjolökar, en bit silleri, några morötter, jordärtskockor, en palsternacka, en half kålrot, några persiljerötter, allt skaladt och sköljdt, ilägges; soppan bör, med lock, öfver sakta eld koka, tills köttet är mört, men ej sönder, då det upptages och soppan silas genom hårsil.
Härtill tagas bringan och halsen af fåret, som knäckes och sköljes väl, lägges i en förtent koppargryta full med vatten, strös öfver med litet salt och bör uppkoka och skummas, då skalade och tvättade rotsaker och jordärtskockor, ett par rofvor eller en half kålrot i klyftor, två morötter, en rödbeta, en bit silleri, en ingefärsbit och några pepparkorn iläggas; soppan bör på sakta eld med lock koka, tills köttet är mört, då det upptages och soppan silas genom hårsil.
skall insaltas, kan hufvudet tagas, om det ej är alltför stort, allt detta sköljes väl, lägges i en förtent koppargryta, full med vatten, samt en hand salt att uppkoka och skummas, en sked socker, ett par klyftor kålrötter, silleri, purjo- eller rödlök, ett par persiljerötter, morötter och jordärtskockor, några pepparkorn och en bit ingefära iläggas; grytan bör lyckt koka, tills köttet kännes mört (skulle man behöfva späda under kokningen, bör detta ske med kokt vatten), då soppan silas genom hårsil.
Men annars pigg som en mört, va? Han gav mig en björnkram.
Omar hade fått sex abborrar och själv hade han fått en mört.
Chèvren var krämig och tjock, köttet saftigt och mört, råbiffen alldeles tyst.
De satt bara i gräset bakom mig en dag när jag metade mört … i ån som rinner ut i Edssjön ….
Låt alltsamman koka upp och sänk sedan värmen och låt köttet koka på svag värme tills det är mört.
Nä, men vi behöver mask te å fånge bete mä, litte mört å brax, nôe te å lôcke fram kräftera mä.
Sänk värmen på plattan så att lagens yta bara skälver lätt och låt sedan köttet sjuda tills det är mört, dvs.
När köttet är mört, det vill säga släpper från en stekgaffel, tar du ut formen, tar upp köttet och håller det varmt.
Köttet, mört och inte det minsta torrt, föll sönder i munnen, och jag började instinktivt skilja ut komponenterna i smaken.
När köttet är mört och jordärtskockorna mjuka blandar du alltsammans så att jordärtskockorna fungerar som redning av lagen.
Får med lock öfver sakta eld koka, tills köttet kännes väl mört, då det upplägges i en porslinsbunke eller en slät rund bleckform.
Låt alltsammans koka upp och minska sedan värmen så att vattenytan nätt och jämnt rör sig och låt köttet koka till det är mört, ca 1½–2 timmar.
Skinnet är krispigt och köttet sjunger mört av de litervis av gåsens eget fett som fått smälta ner över fibrerna under de många timmarnas tillagning.
En halv timme senare satt han med en förkolnad variant av indisk mört framför sig, så benig att det krävts ficklampa och pincett för att närma sig den.
På grytan lägges lock, och soppan bör på sakta eld jämt koka, tills köttet kännes mört och soppan har stark smak, då den silas genom hårsil och får sjunka.
Lägg tillbaka köttet och dess sky i woken och tillsätt till sist kokosmjölk, fisksås samt tamarindpasta och låt alltsammans småsjuda tills köttet är mört och ingredienserna kokat ihop.
Han behövde inte röra vid den krossade kroppen för att veta att den var geléaktig, som en bit mört kött där benen är borttagna, att torson var tillplattad, höfter och knäskålar pulvriserade.
Stocker använde också sin armada av omsorgsfullt inställda ugnar för att laga till kött enligt den sous-vide-metod som är så populär i dag, alltså långkok på mycket svag värme så att köttet blir mört och saftigt.
Två à tre oxsvansar, väl rengjorda, huggas i små bitar mellan lederna, sköljas, läggas i en förtent koppargryta full med vatten samt en liten hand salt att uppkoka och skummas, då en bit silleri och purjolök och några morötter, allt väl skrapadt, och sköljdt, iläggas, grytan bör på sakta eld med lock koka, tills köttet kännes mört, då det upplägges att kallna; soppan silas genom hårsil att sjunka.
Då ett höns blifvit rengjordt och legat en stund i vatten, bör den i en koppargryta full med kallt vatten och litet salt uppkoka och skummas, hvarefter det med vanliga kryddor och rotsaker bör koka lyckt, tills köttet är mört, då det upptages; soppan silas genom hårsil, en sked smör, mjöl, hackad persilja och en half sked brynt socker böra fräsas i grytan samt påspädes med soppa litet i sänder under flitig vispning, kokas tills vid pass 2 1/2 lit.
Köttet sköljes i ljumt vatten, hvarefter det lägges i förtent koppargryta full med vatten samt en knapp hand salt, att uppkoka och skummas, då 2 teskedar hvitpepparkorn, 2 bitar ingefära, 2 purjolökar, en bit silleri, några morötter, jordärtskockor, en palsternacka, en half kålrot, några persiljerötter, allt skaladt och sköljdt, ilägges; soppan bör, med lock, öfver sakta eld koka, tills köttet är mört, men ej sönder, då det upptages och soppan silas genom hårsil.
Härtill tagas bringan och halsen af fåret, som knäckes och sköljes väl, lägges i en förtent koppargryta full med vatten, strös öfver med litet salt och bör uppkoka och skummas, då skalade och tvättade rotsaker och jordärtskockor, ett par rofvor eller en half kålrot i klyftor, två morötter, en rödbeta, en bit silleri, en ingefärsbit och några pepparkorn iläggas; soppan bör på sakta eld med lock koka, tills köttet är mört, då det upptages och soppan silas genom hårsil.
skall insaltas, kan hufvudet tagas, om det ej är alltför stort, allt detta sköljes väl, lägges i en förtent koppargryta, full med vatten, samt en hand salt att uppkoka och skummas, en sked socker, ett par klyftor kålrötter, silleri, purjo- eller rödlök, ett par persiljerötter, morötter och jordärtskockor, några pepparkorn och en bit ingefära iläggas; grytan bör lyckt koka, tills köttet kännes mört (skulle man behöfva späda under kokningen, bör detta ske med kokt vatten), då soppan silas genom hårsil.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Värst hade det ändå varit med mörten.
Egeberg, Mörten (2004) "The European Commission".
Egeberg, Mörten (2004) "The European Commission".