Muskotblomma i en mening
(1 lod) muskotblomma, 10 gr.
(1 halft lod) muskotblomma, 12 gr.
Tillsätt slutligen en knivsudd riven muskotblomma.
(1/2 kvarter) godt hvetemjöl, litet finstött muskotblomma.
(1 kvarter) franskt vin, muskotblomma, lagerblad, hvitpeppar samt 12 gr.
(1/2 lod) muskotblomma till hvarje liter (stop) saft, tills den kännes mustig.
(1 jumfru) hvetemjöl, 4 skedblad socker, litet muskotblomma, stött salt och 15 centilit.
(1 kvarter) söt grädde eller god mjölk, 3 skedblad socker, salt, stött muskotblomma och 8 centilit.
Den, som vill hafva denna rätt till finare måltid, bör taga 2 à 3 äggulor och stött muskotblomma uti.
Stött muskotblomma, salt, två matskedar socker och en matsked franskt vin vispas uti, att det blir god smak.
(1 lod) hvitpeppar, några brutna ingefärsbitar, 5 eller 6 lagerblad, kryddnejlikor och muskotblomma, litet af hvarje.
) stötta hveteskorpor, ett par skedar socker 6 skedar smält smör med sitt salt, stött peppar, muskotblomma och 6 väl vispade ägg.
(3 jumfrur) grädde, socker, litet muskotblomma och salt efter smak samt de hackade äggen att koka tills de tjockna, hvarefter de få kallna.
I en stor kastrull eller gryta uppkokas litet vatten med en tesked socker, dill, några hvitpepparkorn och tre löf muskotblomma samt lagerblad.
) rensade och förvällda russin, ett rågadt skedblad socker, litet salt och stött muskotblomma efter smak samt 6 hela ägg, vispade med 1 centilit.
Ingefära, några hvitpepparkorn, några lagerblad och muskotblomma iläggas och köttet får koka lyckt, men fettet afskummas, då något synes på ytan.
(1 kvarts kanna) portvin läggas följande kryddor: 4 stötta kardemummor, litet muskotblomma, en bit kanel, en dito ingefära, citronskal, ett par nejlikor, 100 gr.
) fläsktärningar och följande kryddor: stark- och kryddpeppar, muskotblomma, nejlikor, ingefära, två matskedar af hvarje, och salt, allt grofstött, samt 3 decilit.
Fläsk och kött lägges i ett stort fat; af muskotblomma, peppar och finstött ingefära tages en tesked af hvarje, äfvensom tillräckligt med salt och sist 1 centilit.
) rismjöl och äfven hvetemjöl, som i föregående, stött muskotblomma, 2 à 3 teskedar strös öfver; de hackas fint, siktas genom grynsåll, torkas och förvaras som i föregående beskrifningar.
Ryggbenen, lefvern och hufvudet af en gädda, som tagits till fiskfärs, kokas med litet salt och muskotblomma, tills det får nog stark smak, då det uppsilas genom hårsil och bör utgöra 6 decilit.
) socker, en bit kanel, ett pomerausskal, några löf muskotblomma, litet hel hvitpeppar samt tre bitar sönderskuren ingefära; detta får på sakta eld i förtent panna koka tills ättikan har smak af kryddorna.
Dessa svampar förvällas i vatten, läggas på linne att afrinna, plockas sedan i en stenburk med hel hvitpeppar, muskotblomma, en kvist dragon och lagerblad; ättika med en bit socker uppkokas och hälles varm i burken.
(3 kvarter) vinättika, en half matsked hel muskotblomma, en stor bit kanel, tre bitar sönderskuren ingefära, en half sked hel hvitpeppar och sex nejlikor kokas i en stengryta eller förtent kopparpanna en sockerlag, som har stark smak af kryddorna.
Då rudorna blifvit fjällade och urtagna, sköljas de väl, skäras af på midten och nedläggas i en kastrull med smör, salt, helpeppar, en tesked socker, stött muskotblomma, rifven citron, en knippa persilja, en lök, ett par skedar franskt vin och litet vatten.
I en kastrull med kokande vatten läggas i strimlor skurna och sköljda morötter, kålrötter, palsternackor och persiljerötter, en god hand af hvarje, en purjolök, skuren i tärningar, en half sillerirot samt en sked smör, en sked socker, litet salt och muskotblomma.
Man afskummar från spadet allt smör, som flyter ofvanpå, häller det i en kastrull med ett skedblad hvetemjöl, samt påspäder under flitig vispning af hummerspadet; ett skedblad socker, stött med ett eller ett par löf muskotblomma, samt hummerköttet ilägges att få ett uppkok.
Det urtagna rofmoset stötes i en mortel, uppblandas med några skedblad grädde, 2 matskedar fint stötta skorpor, en sked socker, litet hackad persilja, salt, stött muskotblomma, ett par skedblad smält smör, hvilket allt fylles in i rofvorna med en tesked, och hvarje rofva strykes rund öfver fyllningen.
) socker uppkokas i en glaserad eller stengryta; skummas och får med några kanelbitar, muskotblomma och ett par nejlikor koka tills lagen blir bra simmig; då iläggas stora, släta, väl rensade och sköljda krusbär att koka en knapp half timme, ställes att kallna och tömmes sedan i glasflaskor eller burkar.
Då så mycket potatis är stött, som man önskar, ilägges en sked kallt smör och 2 à 3 skedar söt grädde, litet socker och muskotblomma efter smak; pannan sättes öfver elden att upphettas under flitig stötning ett par minuter, hvarefter moset brerdes på en varm karott och ätes med köttbullar eller spickemat.
(8 lod) mjukt hvetemjöl i mjölk, men krama sedan väl ifrån mjölken, tag något muskotblomma, en matsked rensade korinter, salt och socker samt 3 à 4 skedblad franskt vin, madeira eller punsch, samt 2 vispade ägg; arbeta detta väl och lägg i små formar, beklädda med smördeg, och grädda i någorlunda stark värme.
(1 halft lod) muskotblomma, 12 gr.
Tillsätt slutligen en knivsudd riven muskotblomma.
(1/2 kvarter) godt hvetemjöl, litet finstött muskotblomma.
(1 kvarter) franskt vin, muskotblomma, lagerblad, hvitpeppar samt 12 gr.
(1/2 lod) muskotblomma till hvarje liter (stop) saft, tills den kännes mustig.
(1 jumfru) hvetemjöl, 4 skedblad socker, litet muskotblomma, stött salt och 15 centilit.
(1 kvarter) söt grädde eller god mjölk, 3 skedblad socker, salt, stött muskotblomma och 8 centilit.
Den, som vill hafva denna rätt till finare måltid, bör taga 2 à 3 äggulor och stött muskotblomma uti.
Stött muskotblomma, salt, två matskedar socker och en matsked franskt vin vispas uti, att det blir god smak.
(1 lod) hvitpeppar, några brutna ingefärsbitar, 5 eller 6 lagerblad, kryddnejlikor och muskotblomma, litet af hvarje.
) stötta hveteskorpor, ett par skedar socker 6 skedar smält smör med sitt salt, stött peppar, muskotblomma och 6 väl vispade ägg.
(3 jumfrur) grädde, socker, litet muskotblomma och salt efter smak samt de hackade äggen att koka tills de tjockna, hvarefter de få kallna.
I en stor kastrull eller gryta uppkokas litet vatten med en tesked socker, dill, några hvitpepparkorn och tre löf muskotblomma samt lagerblad.
) rensade och förvällda russin, ett rågadt skedblad socker, litet salt och stött muskotblomma efter smak samt 6 hela ägg, vispade med 1 centilit.
Ingefära, några hvitpepparkorn, några lagerblad och muskotblomma iläggas och köttet får koka lyckt, men fettet afskummas, då något synes på ytan.
(1 kvarts kanna) portvin läggas följande kryddor: 4 stötta kardemummor, litet muskotblomma, en bit kanel, en dito ingefära, citronskal, ett par nejlikor, 100 gr.
) fläsktärningar och följande kryddor: stark- och kryddpeppar, muskotblomma, nejlikor, ingefära, två matskedar af hvarje, och salt, allt grofstött, samt 3 decilit.
Fläsk och kött lägges i ett stort fat; af muskotblomma, peppar och finstött ingefära tages en tesked af hvarje, äfvensom tillräckligt med salt och sist 1 centilit.
) rismjöl och äfven hvetemjöl, som i föregående, stött muskotblomma, 2 à 3 teskedar strös öfver; de hackas fint, siktas genom grynsåll, torkas och förvaras som i föregående beskrifningar.
Ryggbenen, lefvern och hufvudet af en gädda, som tagits till fiskfärs, kokas med litet salt och muskotblomma, tills det får nog stark smak, då det uppsilas genom hårsil och bör utgöra 6 decilit.
) socker, en bit kanel, ett pomerausskal, några löf muskotblomma, litet hel hvitpeppar samt tre bitar sönderskuren ingefära; detta får på sakta eld i förtent panna koka tills ättikan har smak af kryddorna.
Dessa svampar förvällas i vatten, läggas på linne att afrinna, plockas sedan i en stenburk med hel hvitpeppar, muskotblomma, en kvist dragon och lagerblad; ättika med en bit socker uppkokas och hälles varm i burken.
(3 kvarter) vinättika, en half matsked hel muskotblomma, en stor bit kanel, tre bitar sönderskuren ingefära, en half sked hel hvitpeppar och sex nejlikor kokas i en stengryta eller förtent kopparpanna en sockerlag, som har stark smak af kryddorna.
Då rudorna blifvit fjällade och urtagna, sköljas de väl, skäras af på midten och nedläggas i en kastrull med smör, salt, helpeppar, en tesked socker, stött muskotblomma, rifven citron, en knippa persilja, en lök, ett par skedar franskt vin och litet vatten.
I en kastrull med kokande vatten läggas i strimlor skurna och sköljda morötter, kålrötter, palsternackor och persiljerötter, en god hand af hvarje, en purjolök, skuren i tärningar, en half sillerirot samt en sked smör, en sked socker, litet salt och muskotblomma.
Man afskummar från spadet allt smör, som flyter ofvanpå, häller det i en kastrull med ett skedblad hvetemjöl, samt påspäder under flitig vispning af hummerspadet; ett skedblad socker, stött med ett eller ett par löf muskotblomma, samt hummerköttet ilägges att få ett uppkok.
Det urtagna rofmoset stötes i en mortel, uppblandas med några skedblad grädde, 2 matskedar fint stötta skorpor, en sked socker, litet hackad persilja, salt, stött muskotblomma, ett par skedblad smält smör, hvilket allt fylles in i rofvorna med en tesked, och hvarje rofva strykes rund öfver fyllningen.
) socker uppkokas i en glaserad eller stengryta; skummas och får med några kanelbitar, muskotblomma och ett par nejlikor koka tills lagen blir bra simmig; då iläggas stora, släta, väl rensade och sköljda krusbär att koka en knapp half timme, ställes att kallna och tömmes sedan i glasflaskor eller burkar.
Då så mycket potatis är stött, som man önskar, ilägges en sked kallt smör och 2 à 3 skedar söt grädde, litet socker och muskotblomma efter smak; pannan sättes öfver elden att upphettas under flitig stötning ett par minuter, hvarefter moset brerdes på en varm karott och ätes med köttbullar eller spickemat.
(8 lod) mjukt hvetemjöl i mjölk, men krama sedan väl ifrån mjölken, tag något muskotblomma, en matsked rensade korinter, salt och socker samt 3 à 4 skedblad franskt vin, madeira eller punsch, samt 2 vispade ägg; arbeta detta väl och lägg i små formar, beklädda med smördeg, och grädda i någorlunda stark värme.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.