Matsked i en mening
Jag önskar jag hade en matsked full.
Koka tills endast någon matsked vätska återstår.
”En matsked vitt senapsfrö”, sa hon, ”skyddar mot allt ont.
(1 och 1 halft kvarter) franskt vin blötes en half matsked potatismjöl.
Blanda två deciliter mjöl, två deciliter vatten och en matsked bakpulver.
Ta en matsked lycka morgon och kväll och du ska se att allting ordnar sig till sist.
Men så stod hon där till slut, inlindad i den stora sjalen och med en matsked i handen.
(1 halft kvarter) stötta skorpor, en struken matsked socker samt 1 skedblad franskt vin.
Två skedar socker, 2 skedar ättika, en tesked stött hvitpeppar, en matsked matolja och sist 3 decilit.
Stött muskotblomma, salt, två matskedar socker och en matsked franskt vin vispas uti, att det blir god smak.
Allan fastnade först för råttgiftet men kunde inte räkna ut hur han skulle få i ynglingen en matsked eller två.
Sockret och äggen vispas i fradga, hvarefter mjölet iröres, men man bör taga en half matsked mera mjöl än vikten.
Jag räcker spaden till Wendy som tar ungefär en matsked fuktig jord och lyckas missa den öppna graven helt och hållet.
(1 lod) muskot och en matsked socker; allt detta stötes och sammanblandas samt siktas genom durkslag och förvaras i torra flaskor.
(6 jumfrur) grädde, en matsked kummin, 4 matskedar socker samt fint rågmjöl arbetas till lagom hård deg; på bordet inarbetas 200 gr.
(3 jumfrur) mjölk, red af den med 2 äggulor, litet vatten, en matsked socker, en nypa mjöl, samt vispa det mycket väl och servera till kakan.
En sked smör och en half sked hvetemjöl fräses i en panna, påspädes med fiskspadet och får koka sakta en stund, då en matsked socker samt 8 centilit.
(1 halfstop), en matsked sirap, en matsked ättika, peppar och salt efter smak äfvensom köttstrimlor iläggas; då de uppkokat, ätes det med imkokt potatis.
Bublanski tog honom till Café Lillasyster vid Liljeholmsbron där Bublanski beställde en dubbel espresso med en matsked kall mjölk och Mikael en caffe latte.
(1 halft kvarter) sockersaft med vinbär, hallon eller körsbär, häll den i en panna att uppkoka, tag en struken matsked potatismjöl och upplös i 15 centilit.
(1 stop) skummjölk, vispa däruti så mycket mjöl, att det ringlar sig för vispen, en matsked sirap, salta något och häll smeten i smorda stekpannor, vid pass 45 centilit.
Så fortsättes tills bönorna äro mjuka, då man pålägger en sked sirap samt, just då de skola ätas, salt och en matsked ättika/eller så mycket af hvarje, att det blir bruten smak.
(1 stop) ättika, eller mera, ifall man har mycket lök, hälles i en stengryta eller väl förtent kopparkastrull, att koka tillsammans med en matsked hvjtpeppar, fyra lagerblad, 8 centilit.
) I en panna lägges en sked smör och en sked mjöl, då det fräser, ivispas af fiskspadet, att det blir lagom tjock sås, en tesked socker, en half matsked malen eller uppblandad senap ilagges.
Potatisen rifves, köttet hackas och bultas fint, lägges i en ren balja, tillika med potatisen, bra med salt samt peppar, ingefära, nejlikor och finstött muskot, en matsked af hvarje, och 14 decilit.
Då anden kännes mör, upptages den; såsen redes med mjöl, en tesked socker, en tesked soja, en matsked grädde, salt och mera vatten, om så behöfves; den uppsilas och bindes tillsammans med sallader.
En half timme innan den skall ätas, öses den, en matsked stötta, siktade skorpor med en tesked socker strös öfver gåsen; insättes åter att få ljusgul färg, hvarefter den ätes med eller utan sås.
) såpa, två matskedar ammoniak samt en matsked terpentin, men får ej koka; nu har man tillreds en så eller stor balja, hvari alla hvita kläder äro ordentligt utbredda; vattnet hälles öfver dem och ett täcke eller några lakan höljes öfver.
Då den skall serveras, ätes den med följande sås: en sked mjöl och en sked smör fräses med lite finhackad rödlök, spädes med ett skedblad ättika, litet kokande vatten, en god tesked socker eller en matsked sirap, salt och peppar efter smak.
Därtill tages af de tjocka benfria lårstyckena, strimlor af fläsk rullas i en blandning af stött hvitpeppar , ett par nejlikor, en tesked socker, en tesked salpeter, en matsked salt, hvarmed köttet midtigenom späckas med späcknål samt väges.
En struken matsked potatismjöl, upplöst i litet vatten, vispas i buljongen, äfvensom 2 teskedar socker, 3 teskedar blandad senap, en tesked stött hvitpeppar och 2 matskedar ättika (se ättika att begagna till mat), hvilket, väl vispadt, uppslås att kallna.
Koka tills endast någon matsked vätska återstår.
”En matsked vitt senapsfrö”, sa hon, ”skyddar mot allt ont.
(1 och 1 halft kvarter) franskt vin blötes en half matsked potatismjöl.
Blanda två deciliter mjöl, två deciliter vatten och en matsked bakpulver.
Ta en matsked lycka morgon och kväll och du ska se att allting ordnar sig till sist.
Men så stod hon där till slut, inlindad i den stora sjalen och med en matsked i handen.
(1 halft kvarter) stötta skorpor, en struken matsked socker samt 1 skedblad franskt vin.
Två skedar socker, 2 skedar ättika, en tesked stött hvitpeppar, en matsked matolja och sist 3 decilit.
Stött muskotblomma, salt, två matskedar socker och en matsked franskt vin vispas uti, att det blir god smak.
Allan fastnade först för råttgiftet men kunde inte räkna ut hur han skulle få i ynglingen en matsked eller två.
Sockret och äggen vispas i fradga, hvarefter mjölet iröres, men man bör taga en half matsked mera mjöl än vikten.
Jag räcker spaden till Wendy som tar ungefär en matsked fuktig jord och lyckas missa den öppna graven helt och hållet.
(1 lod) muskot och en matsked socker; allt detta stötes och sammanblandas samt siktas genom durkslag och förvaras i torra flaskor.
(6 jumfrur) grädde, en matsked kummin, 4 matskedar socker samt fint rågmjöl arbetas till lagom hård deg; på bordet inarbetas 200 gr.
(3 jumfrur) mjölk, red af den med 2 äggulor, litet vatten, en matsked socker, en nypa mjöl, samt vispa det mycket väl och servera till kakan.
En sked smör och en half sked hvetemjöl fräses i en panna, påspädes med fiskspadet och får koka sakta en stund, då en matsked socker samt 8 centilit.
(1 halfstop), en matsked sirap, en matsked ättika, peppar och salt efter smak äfvensom köttstrimlor iläggas; då de uppkokat, ätes det med imkokt potatis.
Bublanski tog honom till Café Lillasyster vid Liljeholmsbron där Bublanski beställde en dubbel espresso med en matsked kall mjölk och Mikael en caffe latte.
(1 halft kvarter) sockersaft med vinbär, hallon eller körsbär, häll den i en panna att uppkoka, tag en struken matsked potatismjöl och upplös i 15 centilit.
(1 stop) skummjölk, vispa däruti så mycket mjöl, att det ringlar sig för vispen, en matsked sirap, salta något och häll smeten i smorda stekpannor, vid pass 45 centilit.
Så fortsättes tills bönorna äro mjuka, då man pålägger en sked sirap samt, just då de skola ätas, salt och en matsked ättika/eller så mycket af hvarje, att det blir bruten smak.
(1 stop) ättika, eller mera, ifall man har mycket lök, hälles i en stengryta eller väl förtent kopparkastrull, att koka tillsammans med en matsked hvjtpeppar, fyra lagerblad, 8 centilit.
) I en panna lägges en sked smör och en sked mjöl, då det fräser, ivispas af fiskspadet, att det blir lagom tjock sås, en tesked socker, en half matsked malen eller uppblandad senap ilagges.
Potatisen rifves, köttet hackas och bultas fint, lägges i en ren balja, tillika med potatisen, bra med salt samt peppar, ingefära, nejlikor och finstött muskot, en matsked af hvarje, och 14 decilit.
Då anden kännes mör, upptages den; såsen redes med mjöl, en tesked socker, en tesked soja, en matsked grädde, salt och mera vatten, om så behöfves; den uppsilas och bindes tillsammans med sallader.
En half timme innan den skall ätas, öses den, en matsked stötta, siktade skorpor med en tesked socker strös öfver gåsen; insättes åter att få ljusgul färg, hvarefter den ätes med eller utan sås.
) såpa, två matskedar ammoniak samt en matsked terpentin, men får ej koka; nu har man tillreds en så eller stor balja, hvari alla hvita kläder äro ordentligt utbredda; vattnet hälles öfver dem och ett täcke eller några lakan höljes öfver.
Då den skall serveras, ätes den med följande sås: en sked mjöl och en sked smör fräses med lite finhackad rödlök, spädes med ett skedblad ättika, litet kokande vatten, en god tesked socker eller en matsked sirap, salt och peppar efter smak.
Därtill tages af de tjocka benfria lårstyckena, strimlor af fläsk rullas i en blandning af stött hvitpeppar , ett par nejlikor, en tesked socker, en tesked salpeter, en matsked salt, hvarmed köttet midtigenom späckas med späcknål samt väges.
En struken matsked potatismjöl, upplöst i litet vatten, vispas i buljongen, äfvensom 2 teskedar socker, 3 teskedar blandad senap, en tesked stött hvitpeppar och 2 matskedar ättika (se ättika att begagna till mat), hvilket, väl vispadt, uppslås att kallna.
Pröva med ett par matskedar sockervatten.
Tryckte i mig matskedar med grädde, det var vidrigt.
Nu fanns det bara några matskedar kvar på botten av påsen.
Tre matskedar god buljong hälles tillsammans med 45 centilit.
Sedan tog hon några matskedar nykokt buljong och tunnade ut såsen med.
(2 jumfrur) vatten, 2 matskedar matolja, för 12 öre lavendelolja och sist 75 gr.
Om du använder färsk dragon, kan du använda ett par matskedar finhackad istället för den torkade.
Stött muskotblomma, salt, två matskedar socker och en matsked franskt vin vispas uti, att det blir god smak.
Sedan hällde han i vad som såg ut som en kvarts liter mjölk och tre matskedar socker i en mugg och gick ut med det till Melanie.
(6 jumfrur) grädde, en matsked kummin, 4 matskedar socker samt fint rågmjöl arbetas till lagom hård deg; på bordet inarbetas 200 gr.
På matskedar låg små anrättningar, en krutongbit med gåslever, gräddfil med löjrom och gräslök, potatisröra med en klick rysk kaviar.
) fläsktärningar och följande kryddor: stark- och kryddpeppar, muskotblomma, nejlikor, ingefära, två matskedar af hvarje, och salt, allt grofstött, samt 3 decilit.
Sedan hade hon i alla fall lyckats smussla undan ena smörgåsens pålägg, två ostskivor, som hon låtit glida ner i fickan och gröten hade hon spillt flera matskedar av.
) godt hvetebröd skäres i tärningar och brynes något i skiradt smör; ett par matskedar väl rensade, kokta korinter, som klappas i handduk, läggas i; 4 vispade ägg, 8 centilit.
När någon ville ha sole meunière tog jag över när fisken hade stekts i smör och lagts upp på en tallrik, och så klickade jag i ett par matskedar till i pannan och passade tills det blev gulbrunt.
) såpa, två matskedar ammoniak samt en matsked terpentin, men får ej koka; nu har man tillreds en så eller stor balja, hvari alla hvita kläder äro ordentligt utbredda; vattnet hälles öfver dem och ett täcke eller några lakan höljes öfver.
En struken matsked potatismjöl, upplöst i litet vatten, vispas i buljongen, äfvensom 2 teskedar socker, 3 teskedar blandad senap, en tesked stött hvitpeppar och 2 matskedar ättika (se ättika att begagna till mat), hvilket, väl vispadt, uppslås att kallna.
(1 kvarter) sur grädde, 5 vispade äggulor, 2 matskedar socker, 1 tesked kanel och mjöl, att det ringlar efter vispen; sist ägghvitorna i hårdt skum sakta irörda; gräddas genast i en upphettad munkpanna och vändas med gaffel, att de på båda sidor blifva gulbruna.
Smör eller flottyr smältes, 2 äggulor, 2 matskedar grädde och 2 matskedar af det smälta smöret vispas ihop, kotletterna doppas däri, beströs med skorpor eller hvetemjöl, och en stund innan de skola ätas, stekas de gulbruna i smör eller flottyr och läggas i en annan panna att hållas varma.
Det urtagna rofmoset stötes i en mortel, uppblandas med några skedblad grädde, 2 matskedar fint stötta skorpor, en sked socker, litet hackad persilja, salt, stött muskotblomma, ett par skedblad smält smör, hvilket allt fylles in i rofvorna med en tesked, och hvarje rofva strykes rund öfver fyllningen.
Två ägg kokas hårda och läggas i kallt vatten, hvarefter de skalas och sköljas; gulorna kramas med en tesked väl sönder, sedan tillsättes två matskedar socker, två teskedar senap, en tesked stött hvitpeppar, en matsked god matolja, och sist ihälles och omröres så mycket ättika, att det blir lagom stark smak af sött och surt.
Två hårdkokta äggulor, en matsked matolja, en tesked senap och två matskedar socker arbetas ihop med ättika och grädde och hälles öfver; rödbetor och den hårdkokta ägghvitan skäras i strimlor, rödbetorna läggas rundt kring fatkanten och uppå dem de hvita äggstrimlorna med 4 à 5 centimeters (ett par tums) mellanrum, hvarefter laxen serveras.
Två à tre ägg hårdkokas, gulorna sönderkramas med en träsked i ett fat, ett par matskedar stött socker, en half matsked tillagad senap, två teskedar god matolja och en half tesked salt arbetas in i gulorna, som, då de äro väl sönder och ej gryniga, uppblandas med några skedar god ättika och en tesked stött hvitpeppar, att det blir god sötsur smak.
) katrinplommon kokas i kort spad, tills spadet inkokat,-- sedan kärnorna uttagits, hackas köttet -- därefter vispas 12 ägghvitor i skum, därpå iröras 12 matskedar florsiktadt socker och sist de hackade plommonen -- detta hälles i en med smör smord form, öfverströs med socker, sättes i svag ugnsvärme tills det höjt sig -- ätes med vispad grädde -- (halfva satsen kan tagas).
Om man har öfver af fårstek eller fårbringa kött, som ej räcker till en ensam rätt, så hackas det tillsammans med en bit kokt fläsk, om det finnes att tillgå; litet persilja, en skalad lök, några champinjoner eller ock en tesked champinjonpulver, om det finnes, blandas uti, och då köttet är finhackadt, rifves muskot, stött peppar, socker och salt, helt litet af hvarje, på köttet samt 2 ägg, 2 matskedar grädde och 2 matskedar stötta skorpor; skulle det se för tunt ut, tages ett ägg och mera skorpor därtill.
Tryckte i mig matskedar med grädde, det var vidrigt.
Nu fanns det bara några matskedar kvar på botten av påsen.
Tre matskedar god buljong hälles tillsammans med 45 centilit.
Sedan tog hon några matskedar nykokt buljong och tunnade ut såsen med.
(2 jumfrur) vatten, 2 matskedar matolja, för 12 öre lavendelolja och sist 75 gr.
Om du använder färsk dragon, kan du använda ett par matskedar finhackad istället för den torkade.
Stött muskotblomma, salt, två matskedar socker och en matsked franskt vin vispas uti, att det blir god smak.
Sedan hällde han i vad som såg ut som en kvarts liter mjölk och tre matskedar socker i en mugg och gick ut med det till Melanie.
(6 jumfrur) grädde, en matsked kummin, 4 matskedar socker samt fint rågmjöl arbetas till lagom hård deg; på bordet inarbetas 200 gr.
På matskedar låg små anrättningar, en krutongbit med gåslever, gräddfil med löjrom och gräslök, potatisröra med en klick rysk kaviar.
) fläsktärningar och följande kryddor: stark- och kryddpeppar, muskotblomma, nejlikor, ingefära, två matskedar af hvarje, och salt, allt grofstött, samt 3 decilit.
Sedan hade hon i alla fall lyckats smussla undan ena smörgåsens pålägg, två ostskivor, som hon låtit glida ner i fickan och gröten hade hon spillt flera matskedar av.
) godt hvetebröd skäres i tärningar och brynes något i skiradt smör; ett par matskedar väl rensade, kokta korinter, som klappas i handduk, läggas i; 4 vispade ägg, 8 centilit.
När någon ville ha sole meunière tog jag över när fisken hade stekts i smör och lagts upp på en tallrik, och så klickade jag i ett par matskedar till i pannan och passade tills det blev gulbrunt.
) såpa, två matskedar ammoniak samt en matsked terpentin, men får ej koka; nu har man tillreds en så eller stor balja, hvari alla hvita kläder äro ordentligt utbredda; vattnet hälles öfver dem och ett täcke eller några lakan höljes öfver.
En struken matsked potatismjöl, upplöst i litet vatten, vispas i buljongen, äfvensom 2 teskedar socker, 3 teskedar blandad senap, en tesked stött hvitpeppar och 2 matskedar ättika (se ättika att begagna till mat), hvilket, väl vispadt, uppslås att kallna.
(1 kvarter) sur grädde, 5 vispade äggulor, 2 matskedar socker, 1 tesked kanel och mjöl, att det ringlar efter vispen; sist ägghvitorna i hårdt skum sakta irörda; gräddas genast i en upphettad munkpanna och vändas med gaffel, att de på båda sidor blifva gulbruna.
Smör eller flottyr smältes, 2 äggulor, 2 matskedar grädde och 2 matskedar af det smälta smöret vispas ihop, kotletterna doppas däri, beströs med skorpor eller hvetemjöl, och en stund innan de skola ätas, stekas de gulbruna i smör eller flottyr och läggas i en annan panna att hållas varma.
Det urtagna rofmoset stötes i en mortel, uppblandas med några skedblad grädde, 2 matskedar fint stötta skorpor, en sked socker, litet hackad persilja, salt, stött muskotblomma, ett par skedblad smält smör, hvilket allt fylles in i rofvorna med en tesked, och hvarje rofva strykes rund öfver fyllningen.
Två ägg kokas hårda och läggas i kallt vatten, hvarefter de skalas och sköljas; gulorna kramas med en tesked väl sönder, sedan tillsättes två matskedar socker, två teskedar senap, en tesked stött hvitpeppar, en matsked god matolja, och sist ihälles och omröres så mycket ättika, att det blir lagom stark smak af sött och surt.
Två hårdkokta äggulor, en matsked matolja, en tesked senap och två matskedar socker arbetas ihop med ättika och grädde och hälles öfver; rödbetor och den hårdkokta ägghvitan skäras i strimlor, rödbetorna läggas rundt kring fatkanten och uppå dem de hvita äggstrimlorna med 4 à 5 centimeters (ett par tums) mellanrum, hvarefter laxen serveras.
Två à tre ägg hårdkokas, gulorna sönderkramas med en träsked i ett fat, ett par matskedar stött socker, en half matsked tillagad senap, två teskedar god matolja och en half tesked salt arbetas in i gulorna, som, då de äro väl sönder och ej gryniga, uppblandas med några skedar god ättika och en tesked stött hvitpeppar, att det blir god sötsur smak.
) katrinplommon kokas i kort spad, tills spadet inkokat,-- sedan kärnorna uttagits, hackas köttet -- därefter vispas 12 ägghvitor i skum, därpå iröras 12 matskedar florsiktadt socker och sist de hackade plommonen -- detta hälles i en med smör smord form, öfverströs med socker, sättes i svag ugnsvärme tills det höjt sig -- ätes med vispad grädde -- (halfva satsen kan tagas).
Om man har öfver af fårstek eller fårbringa kött, som ej räcker till en ensam rätt, så hackas det tillsammans med en bit kokt fläsk, om det finnes att tillgå; litet persilja, en skalad lök, några champinjoner eller ock en tesked champinjonpulver, om det finnes, blandas uti, och då köttet är finhackadt, rifves muskot, stött peppar, socker och salt, helt litet af hvarje, på köttet samt 2 ägg, 2 matskedar grädde och 2 matskedar stötta skorpor; skulle det se för tunt ut, tages ett ägg och mera skorpor därtill.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.