Exempelmeningar

Välj språk och skriv in ett ord för att få exempel på hur man använder det i en mening.

svenska   engelska

Klimp i en mening

Klimp i soppor.
Tarflig klimp till grynsoppor.
Soppor, klimp, gröt och beredning af gryn.
Den kunde serveras med gammaldags klimp omman ville, gjord på mjölk och vetemjöl.
Då den uppkokat, är den färdig att äta med klimp eller makaroner, kokade i vatten.
Koka klimp (se klimp i buljong), koka äfven torra päron eller sviskon, 4 à 5 för hvarje person.
I stället inspirerades vi av Österrike, med gulasch och klimp och nudlar och sötvattensfisk som forell och gös.

Skulle den ej se nog brun ut, ihälles brunt socker, och soppan serveras med pastejer, rostadt hvetebröd, brödpudding eller klimp.
Vi lade rökig tyrolsk bacon i klimp och serverade förstås massor av Tafelspitz, den rätt alla österrikare älskar lika mycket som svenskar älskar sill.
Fettet skummas af och däraf tages till redningen, litet hackad persilja och en bit socker ilägges och soppan får ett uppkok, hvarefter den är färdig att servera, med klimp uti.
Den som vill, kan efter torkningen stöta dem och förvara pulvret i korkade flaskor; det kan på detta satt anyändas till puddingar, soppor, såser, stufningar af kött samt klimp i soppor.
Jag lärde mig de regionala varianterna i det österrikiska köket, från Wiens Beuschel-ragu på lungor och hjärta av kalv till det lokala Krutspätzle, ett tillbehör som bestod av klimp med surkål, där man pressade smeten genom en sil och stekte i smör.
(1 stop) söt mjölk hälles uti och sist med en silfversked klimpar af den sura mjölken.
I en annan panna fräses smör och en god sked hvetemjöl, då spadet, som rudorna kokat uti, hälles till under ständig vispning, att den ej klimpar sig.
(3 fjärdedels kanna) skummjölk, hvari vispas 20 stora händer godt hvetemjöl; då det är väl vispadt, att inga klimpar af mjölet synas pa ytan af mjölken, hälles uti 15 centilit.
Då soppan skall ätas, hälles det kokande drickat i vällingen, som vispas, tills det fradgar sig, hvarefter soppan är färdig, men silas genom sil, att ej några klimpar af mjölet eller kryddor följa med i skålen.
Då de kännas mjuka, upphällas de, en sked smör och mjöl fräses i kastrullen och påspädes med en slef ärtspad i sänder, att det ej klimpar sig, ärterna iläggas då med litet rifvet maskot, att en stund koka, hvarefter de äro färdiga att servera.
Då fisken är kokt, uppstjälpes den på varmt fat, en bit smör, en sked hvetemjöl samt en tesked socker lägges att fräsa i kastrullen, och fiskspadet ivispas sakta, att det ej klimpar sig, samt hälles kokande öfver fisken, som serveras med imkokt potatis.
Smeten strykes slät med en sked doppad i vatten; är det för löst, iblandas ett par skedblad fint stötta skorpor; sedan tages med en sked små klimpar, som läggas i den kokande soppan, men de böra ej koka längre än tills de svällt ut, då de genast upplockas, annars gå de sönder.
Då kål och kött kännas kokta, upphälles det; i grytan fräses en sked smör och ett drygt skedblad mjöl, kålspadet ivispas litet i sänder, att det ej klimpar sig, samt därefter kålen; då den fått ett uppkok är den färdig att servera Färsk köttkorf, köttbullar eller kokt fläsk är passande i hvitkål, och den ätes då till förrätt.
Bringan kokas och skäres som i föregående, men stufvas som följer: i en kastrull lägges en matsked kallt smör och en matsked hvetemjöl, då detta fräser, ivispas kalfköttspadet småningom att det ej klimpar sig; när det uppkokas, ilägges köttet; strax innan det skall ätas, ihällas 2 äggulor, vispade med en matsked socker, en matsked franskt vin eller ättika och en god knifsudd finstött muskotblomma, men bör ej sedan koka, ty då skär det sig.
Hon brukade räcka mig en hålslev och säga: Så där ja, Marcus, nu får du sila bort klimparna.
Då ryggen är kokt, men ej sönder, upptages den, och klimparna kokas i fläskspadet samt upptagas att hållas varma; spadet silas genom soppsil, allt det feta afskummas och en sked däraf lägges i kastrullen tillika med en hand mjöl att fräsa, då fläsk- och päronspadet ihälles och man sätter god sötsur mak på såsen, äfvensom litet stött peppar och rifvet muskot.
Fläskryggen upplägges på ett stort, uppvärmdt fat, kring den klimpen och därutom päron eller sviskon; såsen hälles öfver eller ock i sås-skål.
”Första gången vi älskade var i hennes föräldrars källare”, meddelar han och vänder sig till mrs Sandleman, som blir högröd och verkar osäker på vad hon ska göra med den här lilla klimpen av information.