Exempelmeningar

Välj språk och skriv in ett ord för att få exempel på hur man använder det i en mening.

svenska   engelska

Kål i en mening

Vi odlar kål.
Du tar kål på mig.
Det luktade kål i trapphuset.
Det höll på att ta kål på mig.
Den tar knappt kål på huvudvärk.
»Den här värken tar kål på mig.
Lamm & flera sorters kål i frikassé.

Någon stekte kål sent i högsommaren.
Det luktade inte kål i hennes lägenhet.
lamm och flera sorters kål i frikassé 70.
Sista bilden: tre packlådor fyllda med kål.
Det är åtminstone tre nu som han tagit kål på.
– På han som tog kål på Yasmine, sa Jarnebring.
De här polismorden håller på att ta kål på oss.
– Vem som tog kål på flickstackarn, sa Jarnebring.
Som om nån var på väg att ta kål på nån annan.
Hon vände tillbaka in i köket för att värma en rest kål.
Ta kål på allt som rör sig så att inte jag blir misstänkt.
Men i nästa ögonblick tar han kål på min förutfattade mening.
Några bitar kål och potatis simmade runt i den vattniga buljongen.

Jag behöver vatten också, den här jävla värmen tar kål på mig.
Inte för att de skulle sakna den goda viljan att ta kål på Eriksson.
Plutarch Heavensbee har kanske redan fått order om att ta kål på oss.
Om tjugo år visar ny forskning att det var detta som tog kål på kåren.
Inget tar kål på humor lika effektivt som en allmän och tråkig sanning.
Ett glas god whisky tar kål på febern, vet du, och du har ett slags feber.
Beetee och Wiress kommer antagligen på något sätt att ta kål på sig själva.
Koka upp en stor kastrull och ät hur mycket kokt kål du vill under en vecka.
Hade han velat ta kål på Eriksson så hade det varit avklarat för flera år sedan.
Få detta sätt fortfares, tills all kål är nedstött, men sist ett hyarf salt och dill.
Arrangera kål och lök lite dekorativt i en ugnseldfast form och häll kött och sås över.
Tack för brevet, kålen, bären och allt annat.
kålen jäst, sättes den i visthusboden och bör frysa litet.
kålen skall serveras, höjer det smaken att hälla 15 centilit.
Den ätes som den föregående kålen med korf, frikadeller och fläsk.
Han skar upp gräddosten i skivor, strimlade kålen och värmde revbensspjällen.
Hon var nu fast besluten att genast börja tilltala honom när hon kom in med kålen.
Kålen skrädes, skäres i klyftor, sköljes, men lägges ej i grytan, förrän köttet kokat en timme.
De tog av kycklingen och pommes fritesen, och potatis och lite sås, men fisken och kålen fick vara ifred.
Men när hon kom tillbaka in i rummet med den uppvärmda kålen, hade Otto gått sin väg, tallriken stod halvtömd kvar på bordet.
I grytan fräses en sked smör, mjöl och sirap, spadet vispas sakta däruti, och sist kålen; då den kokar upp, smakas om af salt och sirap behöfves mera.
En sked smör och mjöl fräses i en kastrull samt påspädes med söt mjölk litet i sänder, att det ej grynar sig; då såsen kokar, ilägges kålen och omskakas.
(1 kanna) surkål, som sköljes i händelse den är för sur, och lägges i grytan att koka två timmar, eller tills den kännes mjuk, då köttet upptages och kålen upphälles.
Om kålen behöfver spädas, bör man hafva litet köttsoppa därtill, men om det ej finnes, så spädes med kokt vatten, så att soppan, då hon är färdig, är lagom simmig och har smak af socker och salt.
) färskt kött, lika godt hvilket, kokas buljong, hvilken uppsilas i en kastrull, och då den åter uppkokat, ilägges kålen tillika med en köttkorf samt stockarna, skalade och skurna i strimlor, och bör på sakta eld med lock öfver koka två à tre timmar, men spädes med kokande vatten, om det behöfves.
Då kål och kött kännas kokta, upphälles det; i grytan fräses en sked smör och ett drygt skedblad mjöl, kålspadet ivispas litet i sänder, att det ej klimpar sig, samt därefter kålen; då den fått ett uppkok är den färdig att servera Färsk köttkorf, köttbullar eller kokt fläsk är passande i hvitkål, och den ätes då till förrätt.
Skräd, skölj och förväll ett litet hvitkålshufvud i kokhett vatten öfver sakta eld en half timme, lat det sedan afrinna, skär nätt intill stocken från bladen, smörj en lockform med smör, beströ den med stötta siktade skorpor, lägg därpå några kålblad, haf tillreds fiskfärs af en 400 grams- (skålpunds-)gädda samt köttfärs lika så mycket i mängd som fiskfärsen; lägg först fiskfärs på kålen i formen, därefter ett hvarf kålblad, så köttfärs, starkt kryddad; fortfar på detta sätt tills formen är full, men öfverst skall vara kålblad.