Jäsa i en mening
Degen ska bara jäsa en gång.
Blandningen får jäsa i tre dagar.
Förvaras i burkar och bör ofta ses efter, att det ej får jäsa eller sockra sig.
Sedan fick allt stå på en solig plats bakom ladugården och jäsa till korken flög ur av trycket.
Allt det onda, småaktiga och elaka fick jäsa i lugn och ro under en yta som alltid skulle vara välputsad.
I Fyran skulle substanserna jäsa i åtta dygn innan penicillinet kunde tappas ut och separeras från dranken.
När den väl höjt sig, bakas den ut, kakorna sättas på bräden att jäsa och få sedan i någorlunda varm ugn gräddas.
Då det ännu är bra ljumt, invispas tre skedblad färsk, god jäst, mjödet öfvertäckes åter, och får i varmt rum jäsa.
Låt de lukterna jäsa i trettio år så får du en uppfattning om stanken i Als hus, en stank som liksom pressade väggarna utåt.
Skulle bären jäsa, böra de omkokas med mera socker och vatten, men sockra de sig, hälles litet vatten på och de få ett uppkok.
Den som önskar torka det grofva brödet, bör ej hafva surdeg däri, utan i stället mera jäst; kakorna bakas tunna och få väl jäsa, hvarefter de gräddas.
Bären sönderstötas med en träklubba i en väl bönad vattenså, som öfverbindes med ett rent lakan och en tjock filt samt ställes i varmt rum att jäsa i 4 dygn.
Pojkens leende var så betagande och hans förbryllade min så komiskt allvarlig att båda uttrycken skingrade Agnes olycka, lika säkert som att jäst får deg att jäsa.
Då degen blifvit behandlad, som föregående degar, bakas kringlor, hvilka läggas på plåtar att väl jäsa, innan de gräddas; de fordra bra varm ugn, för att icke torka.
I en väl utbönad och ren balja läggas rensade, sköljda, stora, men ej mogna krusbär och stötas med en träklubba, tömmas sedan i stenkrukor att stå och jäsa en vecka.
Väl mogna hallon rensas, sköljas och kramas sönder i en stenmortel, läggas därefter i en stenkruka att jäsa tre à fyra dagar, men omröres ibland, och tallrik sättes öfver krukan.
godt hvetemjöl, socker och kardemummor efter smak och ett skedblad jäst arbetas ihop till en lagom tjock deg att trilla kringlor af; de jäsa på smorda plåtar och gräddas i ej för svag ugn.
(2 lod) kardemumma, 1 tesked cayennepeppar; allt detta blandas väl med anjovisen, hvilken nedlägges i fjärdingar med lös botten ofvanpå, att i sex veckor stå att jäsa; den tryckes ofta ned i laken, då den höjer sig.
Överhuvudtaget ingenting som innehöll ens en tillstymmelse till alkohol, som cider, eller vanlig saft som råkat jäsa, eller en gammal flaska med hostmedicin som tydligen också blivit lyst i bann av farbror doktorn och hans kumpaner.
(1 halfstop) god jäst, förut uppgjord med varm mjölk och uppjäst, samt inarbetas i limpdegen, som göres lagom hård; då denna senare åter hunnit jäsa bakas limporna ut och läggas i varma, mjuka kuddar, öfverbredda med rent lakan.
Då de svarta vinbären äro väl mogna, rensas de af stjälkarna, fnasas, sköljas, stötas väl sönder i en stor stenmortel, läggas i en stenkruka med litet vatten att i några dagar jäsa, men omröras ibland och tallrik lägges öfver.
Stora, friska, mogna körsbär stötas sönder med kött och kärnor i en väl utbönad vattenså eller ock i en stor stenmortel; böra därefter stå i stenkrukor några dagar att jäsa, men omröras ett par gånger om dagen och tallrikar läggas öfver krukorna.
) tvättadt smör och mera mjöl, att degen blir mycket hård, hvarefter den trillas i små kransar eller kringlor, hvilka hvälfvas i groft socker och kanel; de böra ej jäsa sedan de äro uttrillade, utan gräddas strax i svag värme, så att de kunna torka med detsamma.
Ugnen bör ej eldas förr, än limporna börjat jäsa; när sedan ugnen blir lagom och brödet ser väl jäst ut, naggas det och sättes varsamt in att gräddas; då limporna stå i ugnen en knapp timme, äro de färdiga att uttagas och öfvertvättas med varmt vatten öfver hela kakorna.
Äfven sedan osten är tagen ur ostkaret och legat fri ett par dagar, men åter synes vilja jäsa, lägges den ned i karet med press på; detta kan få förnyas flera gånger, men då den blifvit upptagen att torka, ser man noga efter att den ej möglar; den behöfver ofta tvättas med konjak, brännvin och salt samt en dag ligga i god, ej härsk, sillake.
I ett tråg tömmes kylslaget fint stålkvarnsmjöl, jäsdegen lägges uti, mjölk och sirap ihälles, och alltsammans arbetas till en smidig deg, som, då den blifvit uppjäst, uppgöres på bordet, får åter jäsa och utbakas då i långa bullar eller runda kakor, hvilka läggas på bräden och, väl jästa, insättas i bra nog varm ugn, att stå en god kvarts timme.
(1 kvarter) ljumt vatten, jäst och mjöl därtill, att det blifver en bra nog hård deg; då denna hunnit jäsa, göres degen med varmt vatten, som man önskar den stor till, och jäsdegen knådas in däri; hvarefter den öfverhöljes och ställes på varm plats, och då den väl höjt sig, lägges den upp på bakbordet, knådas med mera mjöl och lägges åter i tråget.
Ända tills Prall plötsligt blev trött på leken och brutalt avbröt den: ”Sluta upp med det där idiotiska läsandet! Ser ni inte att jag är full, hur ska jag då kunna fatta det där! Ni tänkte, ni skulle riktigt jäsa med ert fina förhörsprotokoll, va! Andra rapporter följer ytterligare, men de är inte så viktiga som den store kriminalmannen Escherichs protokoll, va? Att man ska få höra sådant skitprat! Kort och gott: har ni tagit brevkortsskrivaren än?”.
(1 kvarter) till jäsdeg med 4 à 5 skedblad god jäst och göres en stadig deg; tag emellertid den återstående mjölken och sirapen och häll i tråget, arbeta den väl, att den släpper händerna, ilägg sedan jäsdegen, blanda det väl och ställ degen på varmt ställe; när den höjt sig, lägges den på bordet, göres upp och får åter jäsa, hvarefter den utbakas i långa bullar, som läggas på smorda plåtar och gräddas, väl uppjästa i ej för het ugn, ty de bör stå i en god kvarts timme.
Degen göres på samma sätt som i föregående, men kan härtill äfven tagas groft mjöl och vatten i stället för mjölk; den får jäsa, som förut är beskrifvet, bakas sedan ut i tunna kakor; ett litet hål göres i ena kanten, och med en rullnagg naggas på båda sidor; kakorna krusas och sättas på mjölade bräden, och då de äro mycket jästa, naggas de ånyo med en gaffel och insättas i en bra nog hård värme; då de se ljusbruna ut på öfresidan, vändes den andra upp att få färg, hvarefter de uttagas.
I tråget lägges groft sammanmalet rågmjöl, hvarpå om aftonen kokande vatten slås, sedan de kryddor blifvit lagda i mjölet, som man tycker; degen arbetas väl med ett klappträ eller styf munkspade, beströs med mjöl, höljes med rent linne samt ett täcke omkring tråget; tidigt påföljande morgon uppgöres den med den uppblötta surdegen och fint eller blandadt mjöl samt något jäst, om därpå är tillgång ; jäser och uppgöres därefter på bordet stadigt, lägges åter i tråget och blir sedan snart färdig till utbakning samt bör, om uppgörsmjölet är ljumt, snart jäsa till gräddning.
Blandningen får jäsa i tre dagar.
Förvaras i burkar och bör ofta ses efter, att det ej får jäsa eller sockra sig.
Sedan fick allt stå på en solig plats bakom ladugården och jäsa till korken flög ur av trycket.
Allt det onda, småaktiga och elaka fick jäsa i lugn och ro under en yta som alltid skulle vara välputsad.
I Fyran skulle substanserna jäsa i åtta dygn innan penicillinet kunde tappas ut och separeras från dranken.
När den väl höjt sig, bakas den ut, kakorna sättas på bräden att jäsa och få sedan i någorlunda varm ugn gräddas.
Då det ännu är bra ljumt, invispas tre skedblad färsk, god jäst, mjödet öfvertäckes åter, och får i varmt rum jäsa.
Låt de lukterna jäsa i trettio år så får du en uppfattning om stanken i Als hus, en stank som liksom pressade väggarna utåt.
Skulle bären jäsa, böra de omkokas med mera socker och vatten, men sockra de sig, hälles litet vatten på och de få ett uppkok.
Den som önskar torka det grofva brödet, bör ej hafva surdeg däri, utan i stället mera jäst; kakorna bakas tunna och få väl jäsa, hvarefter de gräddas.
Bären sönderstötas med en träklubba i en väl bönad vattenså, som öfverbindes med ett rent lakan och en tjock filt samt ställes i varmt rum att jäsa i 4 dygn.
Pojkens leende var så betagande och hans förbryllade min så komiskt allvarlig att båda uttrycken skingrade Agnes olycka, lika säkert som att jäst får deg att jäsa.
Då degen blifvit behandlad, som föregående degar, bakas kringlor, hvilka läggas på plåtar att väl jäsa, innan de gräddas; de fordra bra varm ugn, för att icke torka.
I en väl utbönad och ren balja läggas rensade, sköljda, stora, men ej mogna krusbär och stötas med en träklubba, tömmas sedan i stenkrukor att stå och jäsa en vecka.
Väl mogna hallon rensas, sköljas och kramas sönder i en stenmortel, läggas därefter i en stenkruka att jäsa tre à fyra dagar, men omröres ibland, och tallrik sättes öfver krukan.
godt hvetemjöl, socker och kardemummor efter smak och ett skedblad jäst arbetas ihop till en lagom tjock deg att trilla kringlor af; de jäsa på smorda plåtar och gräddas i ej för svag ugn.
(2 lod) kardemumma, 1 tesked cayennepeppar; allt detta blandas väl med anjovisen, hvilken nedlägges i fjärdingar med lös botten ofvanpå, att i sex veckor stå att jäsa; den tryckes ofta ned i laken, då den höjer sig.
Överhuvudtaget ingenting som innehöll ens en tillstymmelse till alkohol, som cider, eller vanlig saft som råkat jäsa, eller en gammal flaska med hostmedicin som tydligen också blivit lyst i bann av farbror doktorn och hans kumpaner.
(1 halfstop) god jäst, förut uppgjord med varm mjölk och uppjäst, samt inarbetas i limpdegen, som göres lagom hård; då denna senare åter hunnit jäsa bakas limporna ut och läggas i varma, mjuka kuddar, öfverbredda med rent lakan.
Då de svarta vinbären äro väl mogna, rensas de af stjälkarna, fnasas, sköljas, stötas väl sönder i en stor stenmortel, läggas i en stenkruka med litet vatten att i några dagar jäsa, men omröras ibland och tallrik lägges öfver.
Stora, friska, mogna körsbär stötas sönder med kött och kärnor i en väl utbönad vattenså eller ock i en stor stenmortel; böra därefter stå i stenkrukor några dagar att jäsa, men omröras ett par gånger om dagen och tallrikar läggas öfver krukorna.
) tvättadt smör och mera mjöl, att degen blir mycket hård, hvarefter den trillas i små kransar eller kringlor, hvilka hvälfvas i groft socker och kanel; de böra ej jäsa sedan de äro uttrillade, utan gräddas strax i svag värme, så att de kunna torka med detsamma.
Ugnen bör ej eldas förr, än limporna börjat jäsa; när sedan ugnen blir lagom och brödet ser väl jäst ut, naggas det och sättes varsamt in att gräddas; då limporna stå i ugnen en knapp timme, äro de färdiga att uttagas och öfvertvättas med varmt vatten öfver hela kakorna.
Äfven sedan osten är tagen ur ostkaret och legat fri ett par dagar, men åter synes vilja jäsa, lägges den ned i karet med press på; detta kan få förnyas flera gånger, men då den blifvit upptagen att torka, ser man noga efter att den ej möglar; den behöfver ofta tvättas med konjak, brännvin och salt samt en dag ligga i god, ej härsk, sillake.
I ett tråg tömmes kylslaget fint stålkvarnsmjöl, jäsdegen lägges uti, mjölk och sirap ihälles, och alltsammans arbetas till en smidig deg, som, då den blifvit uppjäst, uppgöres på bordet, får åter jäsa och utbakas då i långa bullar eller runda kakor, hvilka läggas på bräden och, väl jästa, insättas i bra nog varm ugn, att stå en god kvarts timme.
(1 kvarter) ljumt vatten, jäst och mjöl därtill, att det blifver en bra nog hård deg; då denna hunnit jäsa, göres degen med varmt vatten, som man önskar den stor till, och jäsdegen knådas in däri; hvarefter den öfverhöljes och ställes på varm plats, och då den väl höjt sig, lägges den upp på bakbordet, knådas med mera mjöl och lägges åter i tråget.
Ända tills Prall plötsligt blev trött på leken och brutalt avbröt den: ”Sluta upp med det där idiotiska läsandet! Ser ni inte att jag är full, hur ska jag då kunna fatta det där! Ni tänkte, ni skulle riktigt jäsa med ert fina förhörsprotokoll, va! Andra rapporter följer ytterligare, men de är inte så viktiga som den store kriminalmannen Escherichs protokoll, va? Att man ska få höra sådant skitprat! Kort och gott: har ni tagit brevkortsskrivaren än?”.
(1 kvarter) till jäsdeg med 4 à 5 skedblad god jäst och göres en stadig deg; tag emellertid den återstående mjölken och sirapen och häll i tråget, arbeta den väl, att den släpper händerna, ilägg sedan jäsdegen, blanda det väl och ställ degen på varmt ställe; när den höjt sig, lägges den på bordet, göres upp och får åter jäsa, hvarefter den utbakas i långa bullar, som läggas på smorda plåtar och gräddas, väl uppjästa i ej för het ugn, ty de bör stå i en god kvarts timme.
Degen göres på samma sätt som i föregående, men kan härtill äfven tagas groft mjöl och vatten i stället för mjölk; den får jäsa, som förut är beskrifvet, bakas sedan ut i tunna kakor; ett litet hål göres i ena kanten, och med en rullnagg naggas på båda sidor; kakorna krusas och sättas på mjölade bräden, och då de äro mycket jästa, naggas de ånyo med en gaffel och insättas i en bra nog hård värme; då de se ljusbruna ut på öfresidan, vändes den andra upp att få färg, hvarefter de uttagas.
I tråget lägges groft sammanmalet rågmjöl, hvarpå om aftonen kokande vatten slås, sedan de kryddor blifvit lagda i mjölet, som man tycker; degen arbetas väl med ett klappträ eller styf munkspade, beströs med mjöl, höljes med rent linne samt ett täcke omkring tråget; tidigt påföljande morgon uppgöres den med den uppblötta surdegen och fint eller blandadt mjöl samt något jäst, om därpå är tillgång ; jäser och uppgöres därefter på bordet stadigt, lägges åter i tråget och blir sedan snart färdig till utbakning samt bör, om uppgörsmjölet är ljumt, snart jäsa till gräddning.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
(1 halfstop) god jäst.
(2 skålp) god, färsk jäst.
(1 kvarter) god jäst, förut uppgjord.
(10 lod) smör, hvetemjöl och en sked god jäst.
(1 kvarter) jäst och röres ihop till en jäsdeg.
SAID Det är väl bara jäst, vetemjöl, vatten och salt?.
) mjöl; då detta är bra jäst, inknådas på bordet 425 gr.
Stockholmarna hade flytt när staden jäst till oigenkännlighet.
Då kålen jäst, sättes den i visthusboden och bör frysa litet.
(1 halfstop) färsk och god jäst, och ett rent lakan öfverbindes.
(1 halfstop) jäst, förut uppgjord med mjöl och mjölk, 6 decilit.
De hade fått tag på jäst och russin och gjort mäsk i en skurhink.
De försöker baka bröd hela tiden men det smakar bara jäst, säger de.
Över skalpen bredde kort, surgult hår ut sig, lurvigare än svampig jäst.
Kalla, knapriga grönsaker, jäst sås och tunna fiskskivor som smälte i munnen.
Hur kan hennes kropp svika henne så? Hon luktar jäst och svavel, unket och dött.
En morgon såg jag en kvinna hälla jäst injerasmet på plåten i en jämn, perfekt spiral.
För Angela hade känslor som så länge pockat och jäst inom henne i ett nu fått sin utlösning.
) socker, 4 äggulor, litet kardemumma och ett par skedblad jäst göres en deg med fint godt hvetemjöl.
Ståle Aune skrev, förbannade sina feta korvar som kändes som om de jäst ytterligare av upphetsningen.
(1 kvarter) god, färsk jäst, lock pålägges och tillsmetas med deg, hvarefter den sättes på en varm plats.
Med dricksvört förfares på samma vis; lika mycket jäst, som till ölet ilägges, arbetas, och baljan höljes.
Nu hade staden jäst ut över sandslätten och låg oskyddad mot både öknens stormar och fejderna mellan miliserna.
Han höll upp dörren åt Elisabeth och de kom ut i trappan som var belamrad med kartonger som innehållit jäst och mjöl.
Då det ännu är bra ljumt, invispas tre skedblad färsk, god jäst, mjödet öfvertäckes åter, och får i varmt rum jäsa.
(12 lod) socker och några skedblad jäst, uppgjord med litet mjölk; saffransmjölken hälles uti och arbetas så, att det släpper händer.
(1 kvarter) söt mjölk och rör däri; men blott litet af mjölken i sänder och 8 skedar skiradt smör; sist ilägges ett halft skedblad jäst.
Mitt i lokalen blänker ett mikrobryggeri, en ångmaskinliknande kopparapparatur som så länge den var i drift spred en sövande doft av jäst i lokalen.
(1 halfstop) god, färsk jäst, hvarefter det väl öfvertäckes med rent linne och står tills det är nära utjäst, då det tunnas med både jäst och humle.
Den som önskar torka det grofva brödet, bör ej hafva surdeg däri, utan i stället mera jäst; kakorna bakas tunna och få väl jäsa, hvarefter de gräddas.
I alunvattnet vispas så mycket siktadt rågmjöl, att det blir en tjock välling, som, då den afsvalnat, iröres jäst och surdeg så mycket, att det kommer i jäsning.
(2 skålp) god, färsk jäst.
(1 kvarter) god jäst, förut uppgjord.
(10 lod) smör, hvetemjöl och en sked god jäst.
(1 kvarter) jäst och röres ihop till en jäsdeg.
SAID Det är väl bara jäst, vetemjöl, vatten och salt?.
) mjöl; då detta är bra jäst, inknådas på bordet 425 gr.
Stockholmarna hade flytt när staden jäst till oigenkännlighet.
Då kålen jäst, sättes den i visthusboden och bör frysa litet.
(1 halfstop) färsk och god jäst, och ett rent lakan öfverbindes.
(1 halfstop) jäst, förut uppgjord med mjöl och mjölk, 6 decilit.
De hade fått tag på jäst och russin och gjort mäsk i en skurhink.
De försöker baka bröd hela tiden men det smakar bara jäst, säger de.
Över skalpen bredde kort, surgult hår ut sig, lurvigare än svampig jäst.
Kalla, knapriga grönsaker, jäst sås och tunna fiskskivor som smälte i munnen.
Hur kan hennes kropp svika henne så? Hon luktar jäst och svavel, unket och dött.
En morgon såg jag en kvinna hälla jäst injerasmet på plåten i en jämn, perfekt spiral.
För Angela hade känslor som så länge pockat och jäst inom henne i ett nu fått sin utlösning.
) socker, 4 äggulor, litet kardemumma och ett par skedblad jäst göres en deg med fint godt hvetemjöl.
Ståle Aune skrev, förbannade sina feta korvar som kändes som om de jäst ytterligare av upphetsningen.
(1 kvarter) god, färsk jäst, lock pålägges och tillsmetas med deg, hvarefter den sättes på en varm plats.
Med dricksvört förfares på samma vis; lika mycket jäst, som till ölet ilägges, arbetas, och baljan höljes.
Nu hade staden jäst ut över sandslätten och låg oskyddad mot både öknens stormar och fejderna mellan miliserna.
Han höll upp dörren åt Elisabeth och de kom ut i trappan som var belamrad med kartonger som innehållit jäst och mjöl.
Då det ännu är bra ljumt, invispas tre skedblad färsk, god jäst, mjödet öfvertäckes åter, och får i varmt rum jäsa.
(12 lod) socker och några skedblad jäst, uppgjord med litet mjölk; saffransmjölken hälles uti och arbetas så, att det släpper händer.
(1 kvarter) söt mjölk och rör däri; men blott litet af mjölken i sänder och 8 skedar skiradt smör; sist ilägges ett halft skedblad jäst.
Mitt i lokalen blänker ett mikrobryggeri, en ångmaskinliknande kopparapparatur som så länge den var i drift spred en sövande doft av jäst i lokalen.
(1 halfstop) god, färsk jäst, hvarefter det väl öfvertäckes med rent linne och står tills det är nära utjäst, då det tunnas med både jäst och humle.
Den som önskar torka det grofva brödet, bör ej hafva surdeg däri, utan i stället mera jäst; kakorna bakas tunna och få väl jäsa, hvarefter de gräddas.
I alunvattnet vispas så mycket siktadt rågmjöl, att det blir en tjock välling, som, då den afsvalnat, iröres jäst och surdeg så mycket, att det kommer i jäsning.
Och det är den jästa bärnstensbrygden som utgör galleriets egentliga fundament.
I något gathörn luktade det av nasi padang som fick det att vattnas i munnen, för att i nästa lukta unket av jästa sopor.
Då kakorna blifvit mycket väl jästa, gräddas de i ej för stark värme, upphängas att torka och nedläggas sedan i tunnor.
Då detta uppjäst, bakas däraf små kransar, hvilka hvälfvas i kanel och socker, och då de äro väl jästa insättas de i svag ugnsvärme.
Phnom Penh var skräpigt, varmt och fuktigt och luktade allt som oftast unket av jästa sopor och avgaser, men ibland kunde det lukta himmelskt gott.
Då bären se jästa och saftiga ut (de böra annars stå längre), pressas eller vridas de genom groft, rent linne, och då saften väl sjunkit, tages till hvarje 6 decilit.
Hon hade inte haft någon aptit då hon åt frukost den morgonen, för hon hade redan kunnat känna sjukhuslukten som till stor del var lukten av härsken mat; det luktade som jästa sopor.
Vi hällde upp resten av vinet och drack det på samma sätt som vi brukade dricka det illa jästa brännvin vi tjuvade från värdshusen i Stensala – i stora klunkar och så snabbt vi kunde.
Då det är väl jäst, arbetas degen på bordet med mera mjöl, lägges åter i tråget, och då den ånyo uppjäst, bakas tjocka kakor, hvilka, krusade, ställas på mjölade bräden; då de blifvit väl jästa, insättas de i lagom varm ugn.
Då degen väl höjt sig, uppgöres den på bordet, lägges i tråget, och då den åter ser jäst ut, bakas den i runda kakor, som på smorda plåtar klappas ut med händerna; kakorna böra vara väl jästa innan de insättas iugnen,där de böra stå en kvart, öfverhöljda med papper, ifall de för hastigt få färg.
) skurna pomeransskal och afsvalnad, hälles därtill; degen arbetas väl, öfvertäckes, och då den uppjäst, upplägges den på bordet, knådas och lägges åter i tråget; då degen åter uppjäst, utbakas den i stora limpor, som läggas på mjuka kuddar, och då de se mycket jästa ut, insättas de i ugnen att stå en god halftimme, men efterses och omflyttas.
I ett tråg tömmes kylslaget fint stålkvarnsmjöl, jäsdegen lägges uti, mjölk och sirap ihälles, och alltsammans arbetas till en smidig deg, som, då den blifvit uppjäst, uppgöres på bordet, får åter jäsa och utbakas då i långa bullar eller runda kakor, hvilka läggas på bräden och, väl jästa, insättas i bra nog varm ugn, att stå en god kvarts timme.
(12 lod) socker och en tesked stötta kardemummor jämte några i strimlor skurna mandlar och tre skedblad god jäst, förut uppgjord; då denna, likasom föregående deg, för andra gången uppjäst, utbakas kakor på smorda plåtar, tillklappas något, hvarefter de böra vara väl jästa, innan de sättas i ugnen, där de böra stå en kvart, men aktas för häftig värme.
Degen göres på samma sätt som i föregående, men kan härtill äfven tagas groft mjöl och vatten i stället för mjölk; den får jäsa, som förut är beskrifvet, bakas sedan ut i tunna kakor; ett litet hål göres i ena kanten, och med en rullnagg naggas på båda sidor; kakorna krusas och sättas på mjölade bräden, och då de äro mycket jästa, naggas de ånyo med en gaffel och insättas i en bra nog hård värme; då de se ljusbruna ut på öfresidan, vändes den andra upp att få färg, hvarefter de uttagas.
I något gathörn luktade det av nasi padang som fick det att vattnas i munnen, för att i nästa lukta unket av jästa sopor.
Då kakorna blifvit mycket väl jästa, gräddas de i ej för stark värme, upphängas att torka och nedläggas sedan i tunnor.
Då detta uppjäst, bakas däraf små kransar, hvilka hvälfvas i kanel och socker, och då de äro väl jästa insättas de i svag ugnsvärme.
Phnom Penh var skräpigt, varmt och fuktigt och luktade allt som oftast unket av jästa sopor och avgaser, men ibland kunde det lukta himmelskt gott.
Då bären se jästa och saftiga ut (de böra annars stå längre), pressas eller vridas de genom groft, rent linne, och då saften väl sjunkit, tages till hvarje 6 decilit.
Hon hade inte haft någon aptit då hon åt frukost den morgonen, för hon hade redan kunnat känna sjukhuslukten som till stor del var lukten av härsken mat; det luktade som jästa sopor.
Vi hällde upp resten av vinet och drack det på samma sätt som vi brukade dricka det illa jästa brännvin vi tjuvade från värdshusen i Stensala – i stora klunkar och så snabbt vi kunde.
Då det är väl jäst, arbetas degen på bordet med mera mjöl, lägges åter i tråget, och då den ånyo uppjäst, bakas tjocka kakor, hvilka, krusade, ställas på mjölade bräden; då de blifvit väl jästa, insättas de i lagom varm ugn.
Då degen väl höjt sig, uppgöres den på bordet, lägges i tråget, och då den åter ser jäst ut, bakas den i runda kakor, som på smorda plåtar klappas ut med händerna; kakorna böra vara väl jästa innan de insättas iugnen,där de böra stå en kvart, öfverhöljda med papper, ifall de för hastigt få färg.
) skurna pomeransskal och afsvalnad, hälles därtill; degen arbetas väl, öfvertäckes, och då den uppjäst, upplägges den på bordet, knådas och lägges åter i tråget; då degen åter uppjäst, utbakas den i stora limpor, som läggas på mjuka kuddar, och då de se mycket jästa ut, insättas de i ugnen att stå en god halftimme, men efterses och omflyttas.
I ett tråg tömmes kylslaget fint stålkvarnsmjöl, jäsdegen lägges uti, mjölk och sirap ihälles, och alltsammans arbetas till en smidig deg, som, då den blifvit uppjäst, uppgöres på bordet, får åter jäsa och utbakas då i långa bullar eller runda kakor, hvilka läggas på bräden och, väl jästa, insättas i bra nog varm ugn, att stå en god kvarts timme.
(12 lod) socker och en tesked stötta kardemummor jämte några i strimlor skurna mandlar och tre skedblad god jäst, förut uppgjord; då denna, likasom föregående deg, för andra gången uppjäst, utbakas kakor på smorda plåtar, tillklappas något, hvarefter de böra vara väl jästa, innan de sättas i ugnen, där de böra stå en kvart, men aktas för häftig värme.
Degen göres på samma sätt som i föregående, men kan härtill äfven tagas groft mjöl och vatten i stället för mjölk; den får jäsa, som förut är beskrifvet, bakas sedan ut i tunna kakor; ett litet hål göres i ena kanten, och med en rullnagg naggas på båda sidor; kakorna krusas och sättas på mjölade bräden, och då de äro mycket jästa, naggas de ånyo med en gaffel och insättas i en bra nog hård värme; då de se ljusbruna ut på öfresidan, vändes den andra upp att få färg, hvarefter de uttagas.
Men under ytan jäste det.
Det jäste och luktade mustigt.
Indignationen jäste inom henne.
Raseriet jäste alltjämt inom honom.
Hjärnan hade känts som om den jäste.
Konsensuslandet Sverige jäste i sin förträfflighet.
Men det kunde också finnas bubblare som låg och jäste.
Det fanns kvar i en stor komposthög som bara jäste och jäste.
När Lennart Hyland föddes jäste fortfarande liken i det stora krigets massgravar.
Men det var en kompromiss på ytan, under den jäste det fortfarande bland SA-grupperna.
Han var som en deg som jäste över alla kanter i tråget, vilkets gränser Gud själv bestämt.
Han mådde utmärkt denna tid sedan kriget brutit ut, och som en deg jäste han över alla bräddar.
Inuti honom jäste det av lust att jaga, att hitta och fånga, men det gled bara undan hela tiden, tyckte han.
Överallt surrade, brummade och jäste det av nytt liv, och av glupskheten hos nytt liv: betbladlöss, getingar, knott.
Ett par timmar senare jäste Walter i tevesoffan framför den skallige göteborgaren vars ljus snart hade brunnit ned till staken.
Men ibland kunde hon faktiskt vara oerhört irriterande – som nu, till exempel, när hon bara stod och jäste av belåtenhet över sin bedrift.
Det jäste i magen på henne och i tre dygn släppte Ässie ut små doser halvsmält rutten älgkalv i sin omgivning, och pappa höll på att bli galen av lukten.
Men det är klart, det jäste på andra håll: Vad är det med den där killen, Zlatan? Varför visar han ingen ödmjukhet? Och jag hörde det gamla vanliga snacket: Han dribblar för mycket.
Det jäste och luktade mustigt.
Indignationen jäste inom henne.
Raseriet jäste alltjämt inom honom.
Hjärnan hade känts som om den jäste.
Konsensuslandet Sverige jäste i sin förträfflighet.
Men det kunde också finnas bubblare som låg och jäste.
Det fanns kvar i en stor komposthög som bara jäste och jäste.
När Lennart Hyland föddes jäste fortfarande liken i det stora krigets massgravar.
Men det var en kompromiss på ytan, under den jäste det fortfarande bland SA-grupperna.
Han var som en deg som jäste över alla kanter i tråget, vilkets gränser Gud själv bestämt.
Han mådde utmärkt denna tid sedan kriget brutit ut, och som en deg jäste han över alla bräddar.
Inuti honom jäste det av lust att jaga, att hitta och fånga, men det gled bara undan hela tiden, tyckte han.
Överallt surrade, brummade och jäste det av nytt liv, och av glupskheten hos nytt liv: betbladlöss, getingar, knott.
Ett par timmar senare jäste Walter i tevesoffan framför den skallige göteborgaren vars ljus snart hade brunnit ned till staken.
Men ibland kunde hon faktiskt vara oerhört irriterande – som nu, till exempel, när hon bara stod och jäste av belåtenhet över sin bedrift.
Det jäste i magen på henne och i tre dygn släppte Ässie ut små doser halvsmält rutten älgkalv i sin omgivning, och pappa höll på att bli galen av lukten.
Men det är klart, det jäste på andra håll: Vad är det med den där killen, Zlatan? Varför visar han ingen ödmjukhet? Och jag hörde det gamla vanliga snacket: Han dribblar för mycket.
Det bubblar och jäser i källare och myrstackar.
Jag har en känsla av att det ligger någon surdeg och jäser.
Jag får intryck av att det bubblar och jäser under ytan på henne.
Varje höst brygger hon detta elixir av persikoskinn i lerkärl: jäser, silar och buteljerar det.
Att det skulle vara något bra och nödvändigt i det, för annars jäser bara hela surdegen över.
När vin jäser så flyter alla orena element upp till ytan, men när de skummas av så kvarstår bara den värdefulla essensen.
Och sticker man ner fingret och smakar på den grumliga blandningen i vart och ett av de tre karen, kan man känna hur den klassiska whiskeysmaken framträder allt tydligare, allteftersom blandningen jäser.
Zeke tar nyckeln ur Volvons tändningslås och Malin känner fiskburgaren i magen, hur den jäser och vill skicka upp sur luft från magsäcken, men hon håller den nere, vill mest glömma att de åt på stora satan på lunchen.
Det är ännu försäsong och tidningarna har inte mycket annat att skriva om: Ska han gå dit? Eller hit? Hur mycket vill klubbarna betala? Det jäser i luften och många spelare blir stressade, och det var särskilt tydligt hos oss i Ajax.
Bakom ett staket sträcker ett lapptäcke av andra gårdar ut sig, somliga ljusa och välvårdade, andra bortglömda och igenvuxna av sly, och på en av gårdarna jäser ett flugsurrande berg av skräp och avfall som grannarna har slängt över staketet.
Men kan inte bortse från intrycket att det jäser stora ting i den unga kungliga hjärnan och anar att han när tiden blir mogen kommer att uppstiga som forntida riddare av Runda bordet och höja sitt svärd och skapa bländande nyordning som får president Clinton och Tony Blair att framstå som överspelade äldre herrar.
I tråget lägges groft sammanmalet rågmjöl, hvarpå om aftonen kokande vatten slås, sedan de kryddor blifvit lagda i mjölet, som man tycker; degen arbetas väl med ett klappträ eller styf munkspade, beströs med mjöl, höljes med rent linne samt ett täcke omkring tråget; tidigt påföljande morgon uppgöres den med den uppblötta surdegen och fint eller blandadt mjöl samt något jäst, om därpå är tillgång ; jäser och uppgöres därefter på bordet stadigt, lägges åter i tråget och blir sedan snart färdig till utbakning samt bör, om uppgörsmjölet är ljumt, snart jäsa till gräddning.
Jag har en känsla av att det ligger någon surdeg och jäser.
Jag får intryck av att det bubblar och jäser under ytan på henne.
Varje höst brygger hon detta elixir av persikoskinn i lerkärl: jäser, silar och buteljerar det.
Att det skulle vara något bra och nödvändigt i det, för annars jäser bara hela surdegen över.
När vin jäser så flyter alla orena element upp till ytan, men när de skummas av så kvarstår bara den värdefulla essensen.
Och sticker man ner fingret och smakar på den grumliga blandningen i vart och ett av de tre karen, kan man känna hur den klassiska whiskeysmaken framträder allt tydligare, allteftersom blandningen jäser.
Zeke tar nyckeln ur Volvons tändningslås och Malin känner fiskburgaren i magen, hur den jäser och vill skicka upp sur luft från magsäcken, men hon håller den nere, vill mest glömma att de åt på stora satan på lunchen.
Det är ännu försäsong och tidningarna har inte mycket annat att skriva om: Ska han gå dit? Eller hit? Hur mycket vill klubbarna betala? Det jäser i luften och många spelare blir stressade, och det var särskilt tydligt hos oss i Ajax.
Bakom ett staket sträcker ett lapptäcke av andra gårdar ut sig, somliga ljusa och välvårdade, andra bortglömda och igenvuxna av sly, och på en av gårdarna jäser ett flugsurrande berg av skräp och avfall som grannarna har slängt över staketet.
Men kan inte bortse från intrycket att det jäser stora ting i den unga kungliga hjärnan och anar att han när tiden blir mogen kommer att uppstiga som forntida riddare av Runda bordet och höja sitt svärd och skapa bländande nyordning som får president Clinton och Tony Blair att framstå som överspelade äldre herrar.
I tråget lägges groft sammanmalet rågmjöl, hvarpå om aftonen kokande vatten slås, sedan de kryddor blifvit lagda i mjölet, som man tycker; degen arbetas väl med ett klappträ eller styf munkspade, beströs med mjöl, höljes med rent linne samt ett täcke omkring tråget; tidigt påföljande morgon uppgöres den med den uppblötta surdegen och fint eller blandadt mjöl samt något jäst, om därpå är tillgång ; jäser och uppgöres därefter på bordet stadigt, lägges åter i tråget och blir sedan snart färdig till utbakning samt bör, om uppgörsmjölet är ljumt, snart jäsa till gräddning.