Göpen i en mening
(6 kannor) vatten, en göpen albark och två skedblad slipgårr att kokas tillsamman en och en half timme, då ilägges garnet att äfven koka en timme, hvarefter det upptages och får kallna; 100 gr.
I en väl urbönad, stor bytta lägges först ett lager med löf och dill, därefter gurkor så tätt vid hvarandra som möjligt och en göpen pepparrot; så dill, löf, gurkor och pepparrot, så långt gurkorna räcka, men sist ett tjockt lager med löf och några hvitpepparkorn kring kanterna af byttan.
I en väl urbönad, stor bytta lägges först ett lager med löf och dill, därefter gurkor så tätt vid hvarandra som möjligt och en göpen pepparrot; så dill, löf, gurkor och pepparrot, så långt gurkorna räcka, men sist ett tjockt lager med löf och några hvitpepparkorn kring kanterna af byttan.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.