Födoämne i en mening
Våra förfäder visste naturligtvis att spannmålen var ätliga, men tillgången var så sparsam att arbetet med att samla in dem vida översteg deras värde som födoämne.
Nya matvanor, som syftar till att byta ut ett födoämne mot ett annat (till exempel vitt mjöl mot grovt) eller äta mindre av något som rubbar ens blodsockerbalans, kan fungera så till vida att man kan må bättre av det.
Nya matvanor, som syftar till att byta ut ett födoämne mot ett annat (till exempel vitt mjöl mot grovt) eller äta mindre av något som rubbar ens blodsockerbalans, kan fungera så till vida att man kan må bättre av det.
Rådet är enkelt: Ät hela och rena födoämnen utan tillsatser!.
Och jag fick en obehaglig tanke om att detta är allt som återstår för henne: att skyffla in födoämnen.
Dessutom tycks studier om konsumtion, alltså hur mycket av olika födoämnen som faktiskt säljs, stödja teorin om minskat födointag.
Boken förstärkte hans benägenhet att underkasta sig extrema dieter – däribland tarmrensningar, fastor och intag av enbart ett eller två födoämnen såsom morötter och äpplen i vecka efter vecka.
Flera av dem tillfredsställer snabbt hunger och sockersug, men vår kropp har inte lärt sig att säga ifrån när det gäller bearbetade födoämnen och resultatet är att vi blir fetare och fetare och allt mer energifattiga.
Och när man tänker på att vi människor generellt baserar omkring 60 procent av vårt kaloriintag på stärkelserika födoämnen, framför allt vete, korn, råg, havre, majs, ris och potatis – ja, då blir man lite blek om nosen.
Dessutom betonar Thomas vikten av att äta matsmältningsfrämjande födoämnen som exempelvis kronärtskocka, som reglerar de så kallade pre- och probiotiska mikroorganismerna som är fundamentala för en välfungerande bakterieflora.
25 Gard och Wright resonerar kring problemen med att jämföra olika tider, men menar att om man helt vill slå ifrån sig de tendenser som tycks finnas sedan 1930-talet och inte vill ställa upp på att folk faktiskt äter bättre (återigen är »bättre« detsamma som »enligt myndigheternas rekommendationer«) måste man utgå bland annat ifrån paradoxen att folk numera skulle ha en större tendens att underrapportera sitt intag av diverse födoämnen.
Och jag fick en obehaglig tanke om att detta är allt som återstår för henne: att skyffla in födoämnen.
Dessutom tycks studier om konsumtion, alltså hur mycket av olika födoämnen som faktiskt säljs, stödja teorin om minskat födointag.
Boken förstärkte hans benägenhet att underkasta sig extrema dieter – däribland tarmrensningar, fastor och intag av enbart ett eller två födoämnen såsom morötter och äpplen i vecka efter vecka.
Flera av dem tillfredsställer snabbt hunger och sockersug, men vår kropp har inte lärt sig att säga ifrån när det gäller bearbetade födoämnen och resultatet är att vi blir fetare och fetare och allt mer energifattiga.
Och när man tänker på att vi människor generellt baserar omkring 60 procent av vårt kaloriintag på stärkelserika födoämnen, framför allt vete, korn, råg, havre, majs, ris och potatis – ja, då blir man lite blek om nosen.
Dessutom betonar Thomas vikten av att äta matsmältningsfrämjande födoämnen som exempelvis kronärtskocka, som reglerar de så kallade pre- och probiotiska mikroorganismerna som är fundamentala för en välfungerande bakterieflora.
25 Gard och Wright resonerar kring problemen med att jämföra olika tider, men menar att om man helt vill slå ifrån sig de tendenser som tycks finnas sedan 1930-talet och inte vill ställa upp på att folk faktiskt äter bättre (återigen är »bättre« detsamma som »enligt myndigheternas rekommendationer«) måste man utgå bland annat ifrån paradoxen att folk numera skulle ha en större tendens att underrapportera sitt intag av diverse födoämnen.
Födoämnena idag hålls som gisslan i ett ekonomiskt spel med producenterna på den ena sidan och konsumenterna på den andra.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.