Durkslaget i en mening
Jim slänger ner sockerärterna i durkslaget.
Då bra mycket smält klar talg synes samlad, silas den genom durkslaget , lägges åter i grytan och det får smälta, tills ej mera kan utpressas.
Stora saker som kastruller, våra finaste middagstallrikar, Riedelvinglasen, durkslaget och grillpannan i gjutjärn går inte in i diskmaskinen utan dem får man rengöra för hand.
Då bra mycket smält klar talg synes samlad, silas den genom durkslaget , lägges åter i grytan och det får smälta, tills ej mera kan utpressas.
Stora saker som kastruller, våra finaste middagstallrikar, Riedelvinglasen, durkslaget och grillpannan i gjutjärn går inte in i diskmaskinen utan dem får man rengöra för hand.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Han skulle se ut som ett durkslag efter att stormtrupperna utanför var klara med honom.
(1 kvarter, litet mjölk hälles däruti och silas genom durkslag till de kalla risgrynen.
-- Istret uppsilas genom durkslag i en ren uppvärmd stenkruka och istergrefvarna gömmas till lungkorfvar.
Genom ett durkslag silar jag askan och på bottnen fastnar objekten, små glaspärlor i alla möjliga färger.
(12 lod) mjukt hvetebröd i söt mjölk, häll opp det i durkslag, att mjölken får rinna af, vispa 3 decilit.
Lägg det i en stor form till hälften fylld, sila genom fint durkslag spadet öfver, så att formen blir fylld.
– Polishuset läcker som ett durkslag från IKEA, sa Hanne och verkade plötsligt intresserad av samtalet i teven.
Vad sägs om en hög polis som läcker information som ett durkslag och ovanpå det jobbar ihop med grovt kriminella.
Osten uppsilas sedan i durkslag; då den kallnat, lägges den i en stekpanna med smör och några körsbärslöf att brynas.
Väl rensad och sköljd spenat förvälles i kokande vatten med salt, hvarefter den i durkslag bör afrinna och sedan hackas.
(1 lod) muskot och en matsked socker; allt detta stötes och sammanblandas samt siktas genom durkslag och förvaras i torra flaskor.
Späda nässlor rensas från alla grofva stjälkar, sköljas väl och förvällas, upptagas med durkslag och böra afrinna samt hackas mycket fina.
Då äpplena äro sönderkokade, kramas de genom durkslag, spadet eller äppelsaften hälles tillbaka i kastrullen och bör tillsammans med 30--40 gr.
Så fort pajerna var färdiga, kommenderades stora grytor, kastruller, durkslag och annat tungt artilleri fram ur familjen Lampions kulinariska arsenal.
(1 och 1 halft kvarter) gräddmjölk, hvarefter de silas genom durkslag till gräddblandningen, som därefter är färdig att servera till klutven hummer.
Makaroner förvällas lätt i vatten, hällas i durkslag, smör fräses i kastrullen, hvari god gräddblandad mjölk och vatten slås, eller ock grädde och vatten.
Läg väl rensade krusbär i vatten och låt det uppkoka en gång till, slå då bären på durkslag och låt vattnet väl afrinna; vipa 10 äggulor med 25 centilit.
På portlake bortrensas alla frön och äfven de gröfsta stjälkarna; den Sköljes och förvälles i kokande vatten med litet salt och upplägges på durkslag att afrinna.
Hufvudena klyfvas i fyra delar, afrensas alla gröna blad, sköljas mycket väl och förvällas i kokande vatten med litet salt, hvarefter de upptagas i durkslag att afrinna.
I en stenburk läggas melon- eller gurkklyftorna med kullriga sidan ner, hvarefter lagen genom durkslag öfversilas (kryddorna gömmas till annat behof) och en linneduk lägges dubbel öfver burken.
Efter två dygn upptages istret med durkslag att afrinna och lägges i en järngryta tillsammans med några väl tvättade och sönderskurna äpplen (i brist på färska tagas torra), att på sakta eld smälta.
Då de hängt några veckor, ser man efter, om de äro torra; de nedtagas då, afblåsas, ifall damm fallit på dem, och gnuggas mellan händerna öfver ett stort gråpapper, siktas genom durkslag och tömmas på en ren torr butelj samt korkas.
(1 halft kvarter) af sojan långsamt iröres (det fräser annars öfver); när detta fått ett uppkok, hälles det i sojan, hvilken åter uppkokas, silas sedan genom durkslag, får kallna, tappas på buteljer, korkas, hartsas och förvaras i källare.
(1 halft kvarter) skiradt smör, socker och muskot efter smak samt 3 väl vattenlagda samt genom durkslag gångna, fint hackade sillmjölkar, hvilka blandas väl, och sist 7 till skum vispade ägghvitor, hvarefter blandningen hälles i en smord form att gräddas i ugnen.
Fisken skäres i bitar (skinnet afdrages) och den lägges i kokande vatten med salt; då den kännes mjuk, till hvilket stundom kan åtgå en timme, upptages den med durkslag att afrinna, lägges därefter på flatt fat och ätes med smält smör eller ock smörsås (se såser).
(2 kappar) äpplen läggas oskalade i kokande vatten tills de spricka -- sedan gnidas de genom fint durkslag -- af detta mos, tages lika vikt af socker, sockret kokas med litet vatten till en simmig lag, däruti röres äppelmoset att tillsammans med vinsyra för 12 öre koka i 15 minuter.
Ett annat förfaringssätt är: att sedan de blifvit sköljda, låta dem på sakta eld, i en förtent panna utan vatten men med lock, få stå och förvällas i sin egen saft tills den inkokat; sköljas sedan i kallt vatten, upptagas med durkslag och få på rent linne aftorka; plockas sedan i burkar.
Om man vill hafva sås, så upptages gåsen, lägges i en stekpanna med lock of ver att hållas varm; spadet uppsilas genom durkslag, allt fett afskummas, och en sked däraf lägges i grytan med ett skedblad mjöl; då det fräser, ivispas såsen, mera salt tillsättes, om det behöfs, en tesked socker blandas uti och såsen serveras till gåsen.
(1 jumfru) skållade risgryn till hvarje halsskinn, gröten upphälles i flått fat att snart kallna; gåslefver stötes fin i en stenmortel, blandas med mjölk och silas genom durkslag till grynen, sedan de blifvit kalla, en rödlök hackas och stekes i smör, timjan, mejram, finstött muskotblomma och socker eller sirap lägges uti och blandas väl.
Det tjockaste af njurtalgen skäres i fina tärningar, sex stora rödlökar hackas, talg och lök stekes i en panna, men röres ofta; grynen läggas i en ren balja, talg och lök lägges uti, två händer timjan, två händer mejram, peppar, ingefära och muskot, en matsked af hvarje, samt lefvern silad genom durkslag, vidare brun sirap efter smak, vispad med 12 decilit.
De upptagas med durkslag, läggas i ett fat eller kruka med bra mycket salt, att stå ett par dygn; kokas sedan i förtent gryta med lock på sakta eld i sin egen saft, men omröres ibland och kramas litet med en slef på det att musten må gå ur; när det kokat så ett par timmar, silas allt sammans genom hårsil och kramas, sedan får saften stå att sjunka; då detta skett, ställes grytan på elden, saften dithälles försiktigt att ej grums följer med, kokas med 10 gr.
(1 kvarter, litet mjölk hälles däruti och silas genom durkslag till de kalla risgrynen.
-- Istret uppsilas genom durkslag i en ren uppvärmd stenkruka och istergrefvarna gömmas till lungkorfvar.
Genom ett durkslag silar jag askan och på bottnen fastnar objekten, små glaspärlor i alla möjliga färger.
(12 lod) mjukt hvetebröd i söt mjölk, häll opp det i durkslag, att mjölken får rinna af, vispa 3 decilit.
Lägg det i en stor form till hälften fylld, sila genom fint durkslag spadet öfver, så att formen blir fylld.
– Polishuset läcker som ett durkslag från IKEA, sa Hanne och verkade plötsligt intresserad av samtalet i teven.
Vad sägs om en hög polis som läcker information som ett durkslag och ovanpå det jobbar ihop med grovt kriminella.
Osten uppsilas sedan i durkslag; då den kallnat, lägges den i en stekpanna med smör och några körsbärslöf att brynas.
Väl rensad och sköljd spenat förvälles i kokande vatten med salt, hvarefter den i durkslag bör afrinna och sedan hackas.
(1 lod) muskot och en matsked socker; allt detta stötes och sammanblandas samt siktas genom durkslag och förvaras i torra flaskor.
Späda nässlor rensas från alla grofva stjälkar, sköljas väl och förvällas, upptagas med durkslag och böra afrinna samt hackas mycket fina.
Då äpplena äro sönderkokade, kramas de genom durkslag, spadet eller äppelsaften hälles tillbaka i kastrullen och bör tillsammans med 30--40 gr.
Så fort pajerna var färdiga, kommenderades stora grytor, kastruller, durkslag och annat tungt artilleri fram ur familjen Lampions kulinariska arsenal.
(1 och 1 halft kvarter) gräddmjölk, hvarefter de silas genom durkslag till gräddblandningen, som därefter är färdig att servera till klutven hummer.
Makaroner förvällas lätt i vatten, hällas i durkslag, smör fräses i kastrullen, hvari god gräddblandad mjölk och vatten slås, eller ock grädde och vatten.
Läg väl rensade krusbär i vatten och låt det uppkoka en gång till, slå då bären på durkslag och låt vattnet väl afrinna; vipa 10 äggulor med 25 centilit.
På portlake bortrensas alla frön och äfven de gröfsta stjälkarna; den Sköljes och förvälles i kokande vatten med litet salt och upplägges på durkslag att afrinna.
Hufvudena klyfvas i fyra delar, afrensas alla gröna blad, sköljas mycket väl och förvällas i kokande vatten med litet salt, hvarefter de upptagas i durkslag att afrinna.
I en stenburk läggas melon- eller gurkklyftorna med kullriga sidan ner, hvarefter lagen genom durkslag öfversilas (kryddorna gömmas till annat behof) och en linneduk lägges dubbel öfver burken.
Efter två dygn upptages istret med durkslag att afrinna och lägges i en järngryta tillsammans med några väl tvättade och sönderskurna äpplen (i brist på färska tagas torra), att på sakta eld smälta.
Då de hängt några veckor, ser man efter, om de äro torra; de nedtagas då, afblåsas, ifall damm fallit på dem, och gnuggas mellan händerna öfver ett stort gråpapper, siktas genom durkslag och tömmas på en ren torr butelj samt korkas.
(1 halft kvarter) af sojan långsamt iröres (det fräser annars öfver); när detta fått ett uppkok, hälles det i sojan, hvilken åter uppkokas, silas sedan genom durkslag, får kallna, tappas på buteljer, korkas, hartsas och förvaras i källare.
(1 halft kvarter) skiradt smör, socker och muskot efter smak samt 3 väl vattenlagda samt genom durkslag gångna, fint hackade sillmjölkar, hvilka blandas väl, och sist 7 till skum vispade ägghvitor, hvarefter blandningen hälles i en smord form att gräddas i ugnen.
Fisken skäres i bitar (skinnet afdrages) och den lägges i kokande vatten med salt; då den kännes mjuk, till hvilket stundom kan åtgå en timme, upptages den med durkslag att afrinna, lägges därefter på flatt fat och ätes med smält smör eller ock smörsås (se såser).
(2 kappar) äpplen läggas oskalade i kokande vatten tills de spricka -- sedan gnidas de genom fint durkslag -- af detta mos, tages lika vikt af socker, sockret kokas med litet vatten till en simmig lag, däruti röres äppelmoset att tillsammans med vinsyra för 12 öre koka i 15 minuter.
Ett annat förfaringssätt är: att sedan de blifvit sköljda, låta dem på sakta eld, i en förtent panna utan vatten men med lock, få stå och förvällas i sin egen saft tills den inkokat; sköljas sedan i kallt vatten, upptagas med durkslag och få på rent linne aftorka; plockas sedan i burkar.
Om man vill hafva sås, så upptages gåsen, lägges i en stekpanna med lock of ver att hållas varm; spadet uppsilas genom durkslag, allt fett afskummas, och en sked däraf lägges i grytan med ett skedblad mjöl; då det fräser, ivispas såsen, mera salt tillsättes, om det behöfs, en tesked socker blandas uti och såsen serveras till gåsen.
(1 jumfru) skållade risgryn till hvarje halsskinn, gröten upphälles i flått fat att snart kallna; gåslefver stötes fin i en stenmortel, blandas med mjölk och silas genom durkslag till grynen, sedan de blifvit kalla, en rödlök hackas och stekes i smör, timjan, mejram, finstött muskotblomma och socker eller sirap lägges uti och blandas väl.
Det tjockaste af njurtalgen skäres i fina tärningar, sex stora rödlökar hackas, talg och lök stekes i en panna, men röres ofta; grynen läggas i en ren balja, talg och lök lägges uti, två händer timjan, två händer mejram, peppar, ingefära och muskot, en matsked af hvarje, samt lefvern silad genom durkslag, vidare brun sirap efter smak, vispad med 12 decilit.
De upptagas med durkslag, läggas i ett fat eller kruka med bra mycket salt, att stå ett par dygn; kokas sedan i förtent gryta med lock på sakta eld i sin egen saft, men omröres ibland och kramas litet med en slef på det att musten må gå ur; när det kokat så ett par timmar, silas allt sammans genom hårsil och kramas, sedan får saften stå att sjunka; då detta skett, ställes grytan på elden, saften dithälles försiktigt att ej grums följer med, kokas med 10 gr.