Bittermandlar i en mening
(3 stop); 6 rifna bittermandlar, 2 skedblad socker och en sked smör iblandas.
(4 lod) söt- och 8 stycken bittermandlar samt rif eller stöt dem; tag 125 gr.
(4 lod) rifven sötmandel och några bittermandlar, litet kanel och socker efter smak; då det kokar, invispas 150 gr.
Då smeten kallnat, rifvas några bittermandlar samt 2 à 3 ägg, allt som de äro stora till, arbetas väl in, att det ej ser grynigt ut, utan tjocknar, ju mera man arbetar det.
(1 halft kvarter) fint socker till hårdt skum, 5 hela ägg vispas för sig, tills de fradga sig, några skalade, rifna, torkade och genom hårsikt gångna bittermandlar läggas i äggen och vispas åter en stund, hvarefter det hälles till grädden tillika med 80 gr.
(1 stop) rifven potatis tagas 3 hela ägg, några skedblad grädde, ett skedblad socker, en tesked salt, litet muskot och 8 rifna bittermandlar; detta arbetas väl med händerna, formas sedan i små runda bullar, hvilka trillas i fint stötta skorpor och stekas gulbruna i flottyr.
4 äggulor och några rifna bittermandlar iröres helt varsamt, samt sist 4 hvitor i skum, hvarefter smeten arbetas, tills den börjar bubbla sig, då den hälles i smorda och mjölade stekpannor, gjutna bäst, och kan gräddas i ugnen af en järnspisel, men blir bäst i en vanlig ugn.
Tredje målet af råmjölk och litet råmjölksgrädde, om därpå är tillgång, ett par skedblad brunt socker, litet finstött kardemumma, några rifna bittermandlar och en tesked kanel vispas tillsammans och hällas i en bleckform att grädda i ugnen eller ock koka i vattenpanna i spiseln.
(24 lod) godt hvetemjöl, socker efter smak och några rifna bittermandlar arbetas tillsammans, utkaflas och trillas i tjocka, aflånga bitar, som bestrykas med vispad ägghvita, hvarefter de hvälfvas i grof, hackad mandel, blandad med groft socker, sättas på smorda plåtar och gräddas i lagom ugnsvärme, hvilken bör pröfvas med ett bröd, insatt på groft papper.
(4 lod) söt- och 8 stycken bittermandlar samt rif eller stöt dem; tag 125 gr.
(4 lod) rifven sötmandel och några bittermandlar, litet kanel och socker efter smak; då det kokar, invispas 150 gr.
Då smeten kallnat, rifvas några bittermandlar samt 2 à 3 ägg, allt som de äro stora till, arbetas väl in, att det ej ser grynigt ut, utan tjocknar, ju mera man arbetar det.
(1 halft kvarter) fint socker till hårdt skum, 5 hela ägg vispas för sig, tills de fradga sig, några skalade, rifna, torkade och genom hårsikt gångna bittermandlar läggas i äggen och vispas åter en stund, hvarefter det hälles till grädden tillika med 80 gr.
(1 stop) rifven potatis tagas 3 hela ägg, några skedblad grädde, ett skedblad socker, en tesked salt, litet muskot och 8 rifna bittermandlar; detta arbetas väl med händerna, formas sedan i små runda bullar, hvilka trillas i fint stötta skorpor och stekas gulbruna i flottyr.
4 äggulor och några rifna bittermandlar iröres helt varsamt, samt sist 4 hvitor i skum, hvarefter smeten arbetas, tills den börjar bubbla sig, då den hälles i smorda och mjölade stekpannor, gjutna bäst, och kan gräddas i ugnen af en järnspisel, men blir bäst i en vanlig ugn.
Tredje målet af råmjölk och litet råmjölksgrädde, om därpå är tillgång, ett par skedblad brunt socker, litet finstött kardemumma, några rifna bittermandlar och en tesked kanel vispas tillsammans och hällas i en bleckform att grädda i ugnen eller ock koka i vattenpanna i spiseln.
(24 lod) godt hvetemjöl, socker efter smak och några rifna bittermandlar arbetas tillsammans, utkaflas och trillas i tjocka, aflånga bitar, som bestrykas med vispad ägghvita, hvarefter de hvälfvas i grof, hackad mandel, blandad med groft socker, sättas på smorda plåtar och gräddas i lagom ugnsvärme, hvilken bör pröfvas med ett bröd, insatt på groft papper.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
Tyvärr har vi ännu inga exempelmeningar för detta ordet.
(2 lod) bittermandel, 50 gr.
(1 lod) bittermandel, 160 gr.
(2 lod) bittermandel, rifven, 300 gr.
(4 lod) bittermandel stötes fint; 200 gr.
(3 lod) skållad och stött bittermandel, 3 gr.
(4 lod) bittermandel skållas och stötes fin med några droppar vatten och 100 gr.
) stött socker samt en hand full blandad bittermandel, skalad och sedan rifven, 400 gr.
(4 lod) bittermandel; ägghvitorna vispas i skum, sockret ilägges och omröres väl med vispen.
När hon har kommit tillbaka in i cellen, luktar hon på sina fingrar: de luktar starkt av bittermandel.
(4 lod) skalad, rifven och torkad bittermandel vispas en god timme tillsammans, därefter ilägges 200 gr.
En svag lukt av bittermandel nådde honom när han pussade henne så försiktigt han kunde för att inte väcka henne.
(2 lod) rifven bittermandel och socker efter smak; hälles i smord och mjölad form och gräddas i någorlunda varm ugn.
(4 lod) skållad, och rifven, torkad och siktad bittermandel lägges därtill och vispas åter en kvart, hvarefter 400 gr.
(2 lod) skållad och fint rifven bittermandel och vispas åter en kvart, hvarefter 12 till hårdt skum vispade ägghvitor och 65 gr.
) hvetemjöl utbredes på bordet, det rörda smöret lägges däruti tillika med en tekopp blandad söt- och bittermandel, oskalad men rifven, 275 gr.
(4 lod) bittermandel, skalad och stött, samt så mycket mjöl, att degen kan handteras; den utkaflas tjock, skäres i långa bitar, hvilka hvälfvas i groft socker och gräddas på smorda plåtar i svag ugnsvärme.
(1 jumfru) smält smör, ett par skedar brunt socker och litet rifven bittermandel, hvilket blandas uti, likväl ej förr än grynen äro kalla, hvarefter de hällas i en smord och mjölad form att gräddas i bra nog varm ugn.
(4 lod) skalad och stött bittermandel, 1 tesked finstött hjorthronsalt; detta arbetas på bordet, kaflas ut till 1 decimeters (3 tums) tjocklek, tages ut med runda mått, bestrykes med vispad ägghvita och hvälfves i groft hackad mandel.
Af god skorpdeg bakas så stora bullar, som två runda skorpor tillsammans; då de äro gräddade och kalla, skär man ett rundt lock ofvanpå hvar bulle och med en tesked urtages det lösa brödet, hvilket lägges i en stenmortel, blötes med några skedblad söt grädde, skållad och stött söt- och bittermandel, tre à fyra skedar socker samt en tesked kanel blandas uti, hvarefter det fylles i bullarna och locket öfverlägges.
(1 lod) bittermandel, 160 gr.
(2 lod) bittermandel, rifven, 300 gr.
(4 lod) bittermandel stötes fint; 200 gr.
(3 lod) skållad och stött bittermandel, 3 gr.
(4 lod) bittermandel skållas och stötes fin med några droppar vatten och 100 gr.
) stött socker samt en hand full blandad bittermandel, skalad och sedan rifven, 400 gr.
(4 lod) bittermandel; ägghvitorna vispas i skum, sockret ilägges och omröres väl med vispen.
När hon har kommit tillbaka in i cellen, luktar hon på sina fingrar: de luktar starkt av bittermandel.
(4 lod) skalad, rifven och torkad bittermandel vispas en god timme tillsammans, därefter ilägges 200 gr.
En svag lukt av bittermandel nådde honom när han pussade henne så försiktigt han kunde för att inte väcka henne.
(2 lod) rifven bittermandel och socker efter smak; hälles i smord och mjölad form och gräddas i någorlunda varm ugn.
(4 lod) skållad, och rifven, torkad och siktad bittermandel lägges därtill och vispas åter en kvart, hvarefter 400 gr.
(2 lod) skållad och fint rifven bittermandel och vispas åter en kvart, hvarefter 12 till hårdt skum vispade ägghvitor och 65 gr.
) hvetemjöl utbredes på bordet, det rörda smöret lägges däruti tillika med en tekopp blandad söt- och bittermandel, oskalad men rifven, 275 gr.
(4 lod) bittermandel, skalad och stött, samt så mycket mjöl, att degen kan handteras; den utkaflas tjock, skäres i långa bitar, hvilka hvälfvas i groft socker och gräddas på smorda plåtar i svag ugnsvärme.
(1 jumfru) smält smör, ett par skedar brunt socker och litet rifven bittermandel, hvilket blandas uti, likväl ej förr än grynen äro kalla, hvarefter de hällas i en smord och mjölad form att gräddas i bra nog varm ugn.
(4 lod) skalad och stött bittermandel, 1 tesked finstött hjorthronsalt; detta arbetas på bordet, kaflas ut till 1 decimeters (3 tums) tjocklek, tages ut med runda mått, bestrykes med vispad ägghvita och hvälfves i groft hackad mandel.
Af god skorpdeg bakas så stora bullar, som två runda skorpor tillsammans; då de äro gräddade och kalla, skär man ett rundt lock ofvanpå hvar bulle och med en tesked urtages det lösa brödet, hvilket lägges i en stenmortel, blötes med några skedblad söt grädde, skållad och stött söt- och bittermandel, tre à fyra skedar socker samt en tesked kanel blandas uti, hvarefter det fylles i bullarna och locket öfverlägges.